UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Споделената икономика няма да подмине България

Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO, UpDate, 23.02.2020

Световните тенденции не пропускат България, но идват със закъснение. Виждаме ясни индикации, че споделената икономика расте, че ще продължава да расте. Няма сила, която да спре това нещо, ако го направи ще е за кратко и ще е некачествено. Това каза Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

“Eвропейското законодателство е доста изоставащо, доста по-рестриктивно, по-регулаторно, по-бавно и по-мудно“, посочи Дервенков, като отбеляза, че това е една от основните причини за изоставането на континента.

Той коментира проблемите, които споделената икономика решава, като сред тях изтъкна намаляването на замърсяването на въздуха в големите градове.

„Забавеното навлизане на споделената икономика е в противоречие е с общата визия на Европейския съюз за по-зелена Европа“.

Още по темата

Сред добрите примери за споделена икономика Дервенков посочи даването под наем на паркови места и дрехи, възможностите за споделено образование чрез дигитални елементи, споделянето на колела, скутери и пр. „Има и места, на които хората споделят услугите си и това се случва не чрез размяна на пари, а чрез размяна на време“, добави той.

„Виждаме добри примери как споделената икономика може да работи в полза на обществения интерес. Това е принципът ѝ. Защо и в София да не може“.

Сред проблемите на споделената икономика, освен тежките регулации, експертът посочи и липсата на популярност на подобни инструменти.

 

Последни новини
Още от UpDate