UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Успешните предприемачи в стартъп екосистемата у нас са все повече

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), UpDate, 22.12.2019

Все повече са успешните предприемачи с правилните ценности в стартъп екосистемата у нас, коментира Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

"Създадоха се нишови клъстери, асоциации, организации. Вече има клъстери за технологиите, финтех асоциация, проптех community, създава се и асоциация за автономни автомобили, балканска блокчейн асоциация".

"През 2020-2021 г., наблюдавайки развитието на стартъп общността в последните 10 години, следващата крачка към промяна е в посока на трансфера на технологии. През 2020 г. се очаква да стартира Фонд за трансферни технологии. Той вероятно ще е много експериментален. Когато компании стъпват върху дълбоки научни разработки, със сигурност ще има инвеститори, за които това ще е интересно", посочи гостът.

"Технологичната общност навлиза в повече индустрии и конвенционални бизнеси".

Иванов смята, че за да не е фрагментирана Европа, трябва Европейският съюз да става по-либерален по отношение на бизнеса между отделните държави, както и да има еднаква мярка за тях.

По повод новината, че фондът за рисков Eleven Ventures планира да излезе на Българската фондова борса (БФБ) гостът изрази надежда това да се случи. "Това са първи добри примери и е важно да се успешни, за да може да се включат и още компании", подчерта той.

"Сред най-големите опасения пред компаниите за листване на БФБ е тромавият механизъм, от една страна, а от друга страна - различният начин на мислене и ценности с регулатора. Регулаторът често е по-консервативен".

 

Последни новини
Още от UpDate