UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Трансхуманизмът може да помогне на човечеството да оцелее в дългосрочен план

Ахилес Георгиу, директор Услуги за техническа поддръжка в IBM, UpDate, 02.11.2019

В момента се намираме в ерата на трансхуманизма. Това е концепция, занимаваща се с това как човекът може да се развие едновременно физически и психически с помощта на технологиите. Това каза Ахилес Георгиу, директор Услуги за техническа поддръжка в IBM, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

„Това е момент, в който трябва да се научим как да живеем с нещо, което се развива, да го адаптираме към ежедневието ни, дори да го приемем“.

Според Георгиу най-голямата възможност в ерата на трансхуманизма е човечеството да приеме предизвикателствата на бъдещето.

„Не мисля, че днес този въпрос е толкова важен, колкото би бил след няколко десетилетия. Както споменах, на Земята сме 6-7 млрд. души, но можем да стигнем момент, в който ще пренаселим планетата. Области на трансхуманизма могат да ни помогнат да оцелеем в бъдеще в дългосрочен план“.

Гостът коментира и начините, по които може да се постави граница между хората и роботите днес. По негови думи това все още е лесно, тъй като няма сливане между човешкото и роботиката, а от хората зависи и доколко ще го позволят.

„Вярвам, че изкуственият интелект е тук, за да разширява нашите способности, да ни помага да правим ежедневните си неща по-добре, може би по-бързо или да взимаме по-добри решения. Но това определено не е с цел да ни замени“.

Друга тема, на която гостът се спря, са насоките на Европейския съюз за това как да се използва изкуствен интелект.

„Вече имаме собствени принципи за това как изкуственият интелект трябва да се ползва в живота ни“, посочи той, като добави, че има 3 основни области.

„Първата е за разширяването на възможностите на човека - не за да го замени, а за да му помага. Втората е да уважаваме данните. Уважаваме факта, че хората притежават данните си. Те имат правото да бъдат забравени. В бизнеса това е много важно... Но мисля, че едно от най-важните неща е, че технологиите трябва да бъдат прозрачни и лесно обясними“.

Гледайте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от UpDate