UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Предприемач: Предлагаме решения, за да направим живота по-удобен

Мирослав Гечев, съосновател на Develiot, "Update" 27 октомври 2019 г.

Преди около 2 години знаехме, че има много сериозен потенциал за развитие на IoT (Internet of Things) и най-вече на индустриален IoT. Не знаехме обаче с какво точно искаме да се занимаваме. И си дадохме 6 месеца да открием дали има потенциал за нас като компания да правим нещо там. Осъзнахме, че има и така създадохме Develiot. Фокусирахме я върху разработването на най-оптималните устройства, които решават практични проблеми в реалния свят и които носят реална измерима стойност на хората, които ги ползват, каза Мирослав Гечев, съосновател на Develiot, в интервю на Хюлия Айваз за предаването UPDATE с водещ Елена Кирилова.

„Това, което правим - представете си IoT като една индустрия като индустрия с 4 стълба. Всички говорим за големите данни и решения в градовете преди нещо да се е случило. Ние събираме данните от реалния свят.“

Develiot започва своя живот като вътрешен стартъп в Телелинк с инвестиция от близо 50 000лв, както и инвестиция в двама души, които да работят върху IоT частта от работата. "В момента инвестицията ни е може би около 600-700 хиляди евро за тази година. За догодина ще бъде може би около милион и нещо. Вече сме на етап , който имаме продукт и доказан пазар, искаме просто да увеличим мащаба и да растем навън" посочва Гечев.

Според него в момента компанията има партньори в Западните Балкани, в Западна и Централна Европа, Южна Америка, Аржентина, Бразилия, Мексико, САЩ и вижда голям потенциал в Югозападна Азия.

"В чужбина в момента имаме проекти в 12 града и 3 компании за водоснабдяване. В България също имаме 2 града. С тези станции ние реално измерваме и фините прахови частици, озон, въглероден двуокис, температура, влажност и налягане".

"Търсим в момента много усърдно и намираме партньори, които да могат да репликират решенията ни навън. Една платформа може да показва качеството на въздуха, отчети на водомери, запълването на контейнерите, всички тези решения за умен град да са едно място, да са практични и на добра цена. Искам да говорим не за какво можем да правим, а какви данни и как трябва да ги събираме, така че да има финансов стимул един град да инвестира в такова нещо", заяви още Гечев.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от UpDate