UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Всеки от нас генерира между 5 и 7 килограма електронен боклук годишно

Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, UpDate, 07.07.2019

Електронният отпадък, който генерира всеки един от нас за година, възлиза на между 5 и 7 кг. Това каза Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Страната ни би могла да изнася отпадъците от този тип, стига да има кой да ги приеме, посочи Костов.

„Доскоро Китай беше един огромен сифон на отпадъци, но се усети и прекрати приемането на всякакъв вид боклуци. Европейските държави не са склонни да приемат отпадъци от България, освен ако не е доказано, че страната няма капацитет да си ги обработва“.

В това отношение България е много наивна спрямо възможностите си за рециклиране, което води до влизането на много отпадъци ежедневно у нас, предимно от Гърция и Италия, добави той.

Всеки един от нас, купувайки си някакъв електроуред, плаща цената за неговото рециклиране, коментира Костов. Потребителят има право на услугата безплатно, ако върне продукта в пунктовете, предназначени за рециклиране, уточни той.

„Преди около 14 години големите производители и институти, които дефинират законите в дадени области, създадоха директива за излязло от употреба електрическо електронно оборудване и тя няколко години по-късно се появи в България. Според тази директива производителите трябва да организират последващото взимане и рециклиране на уредите, които потребителите са амортизирали, като потребителите трябва да платят за това“.

Още по темата

По-рядката подмяна на устройства би била полезна за по-малкото генериране на отпадък, каза още Костов, като поясни, че е добре потребителите да се насочат към по-качествени устройства, да изискват гаранции, които да подновяват, както и да връщат излезлите от употреба устройства на производителите им. 

Последни новини
Още от UpDate