UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Осъзна ли вече бизнесът екологичните предизвикателства?

Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, UpDate, 06.07.2019

Идеята за създаването на Ecologica се ражда преди 12 години, когато нейните основатели откриват, че доставката на електрически устройства е огромна, но обратното им взимане е нулево. Българската компания има своя площадка, на която старите устройствата се разглобяват, а след това поемат към места, където могат да се рециклират. Повече за нейната дейност разказа Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Костов посочи, че рециклирането на стари електронни устройства не се радва на особена популярност у нас, което кара компанията да търси клиенти проактивно.

„Ако българският бизнес бъде правилно информиран относно законовите изисквания, рисковете за него и ползите на тази дейност, абсолютно винаги приема решението. Негативността от преди 10 години вече я няма, защото сега явно вече съзряването за екологичните проблеми вече е много по-голямо“.

Той уточни, че посещението на клиентите, товаренето на продуктите и логистичната дейност се извършват от служителите на дружеството, като на площадката у нас продуктите се разглобяват на различни елементи, след което поемат към следващия етап – подготовка за финална рафинерия, докато отново се получи чист материал.

„Правейки бизнес модела имахме две опции – да направим целия път, но само за една фракция, или да направим универсално решение, което да работи за всички, но само на първия етап. Ние избрахме втория“.

Няколко завода у нас приемат пластмаса, стъкло, метали и хартия, а два в Германия и Австрия приемат сложните компоненти като кабели, платки и дискове, каза още Костов.

Той посочи, че компанията обслужва домакинства, средни и големи бизнеси, както и държавни институции. Телекомите, банките и IT фирмите са сред най-проактивните по отношение рециклирането на старите си електронни продукти заради изискванията на GDPR, според които отговорността за заличаването на данните е на бизнеса, добави Костов.

 

 

Последни новини
Още от UpDate