UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Умни пейки, Произведено у Србији

Милош Милисавлевич, основател на Strawberry Energy, UpDate, 21.04.2019

Зареждане на мобилния телефон от пейка в парка и безконтактно разплащане от същата тази пейка? Доскоро подобни идеи звучаха по-скоро като фикция. Те обаче вече са възможни благодарение на сръбски стартъп, който се насочва към подобряване на външната среда, като идеята му е градовете да стават по-умни, по-добри и по-отговарящи на изискванията на модерното общество. Повече за Strawberry Energy - компанията, произвеждаща пейките, разказа нейният основател Милош Милисавлевич в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Милисавлевич посочи, че "умните" пейки се задействат изцяло от соларна енергия. Те са модулни, така че в зависимост от специфичните нужди на всеки град и общност,  могат да предложат различни услуги, добави той.

Модалността на пейките е много важна за бъдещето на градовете. След 2 години например хората и общностите ще имат съвсем различни потребности".

Първоначално пейките предлагат само възможност за зареждане на мобилни телефони, като по-късно функциите им се разширяват с опциите за безплатен интернет, безконтактно плащане, както и сензори за качеството на въздуха, отбеляза Милисавлевич.

Следващата идея на компанията е свързана с развитието на електрическата мобилност, добави той.

„Виждаме съзряването на пазара на електрическите скутери и електрическите колела. В градовете обаче все още има твърде малко станции за зареждането им. Към момента стартъпът се насочва към добавянето на функция за зареждането на тези превозни средства“.

Всички услуги на компанията са безплатни, а финансирането ѝ се извършва по два модела, добави нейният основател.

„Единият вариант е местните власти да закупят пейките.. Важно е и участието на големите компании, които чрез реклама могат да възстановят разходите за пейките и те да са напълно безплатни за общините“.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от UpDate