UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Кога синоптичните прогнози у нас ще станат по-точни?

Димитър Митев, мениджър на стартъпа Meteo.Rocks; Симеон Найденов, инженер, UpDate, 31.03.2019

Български стартъп разработва метеорологични станции, благодарение на които да се изгради подходящата мрежа и да се подобри точността на синоптичните прогнози. За него разказаха Димитър Митев, мениджър на стартъпа Meteo.Rocks, и инженерът Симеон Найденов в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Идеята за стартъпа се заражда сред трима предприемчиви млади хора, обединени от любовта към планината, разказа Митев.

Човек се нуждае от добра прогноза, за да може спокойно да се наслаждава на подобни спортове. В България липсват данни и точна информация за условията в планините”.

Първоначалното финансиране на компанията е в размер на 20 хил. лв. и е спечелено от програма за млади предприемачи, посочи Митев, както и от лични инвестиции на основателите ѝ.  

Качествените станции са от съществено значение - моделът трябва да е тестван, да се знае, че функционира във всякакви условия”.

В момента компанията има разположени няколко метеорологични станции, които са по-скоро тестови, добави Найденов.

“Сега у нас има много малко ключови места, на които има поставени станции, силно казано е да говорим за наличие на мрежа. Това далеч не стига да се изгради цялостна представа за атмосферните условия и бъдещето им развитие”.

Целта на компанията е да има поставени 120 станции в рамките на следващите 3 години, поясни Митев. До края на годината станциите ще са около 20, а разположението им ще е в близост до София, добави той.

Цената на една станция варира от 4-5 хил. лв. до 16-17 хил. евро в зависимост от нейните параметри. Пазарът е нишов и интересното е, че няма конкуренция от Китай. Основните производители на метеорологични станции са в САЩ, Финландия и Германия”.

Повече за компанията и плановете ѝ за развитие вижте във видео материала.

Последни новини
Още от UpDate