UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как се откриват лекарствени молекули чрез новите технологии?

Димитър Димитров, съосновател на българския стартъп Micar Innovation, UpDate, 24.03.2019

Micar Innovation е създадена преди 3 години като научноизследователска компания в сферата на откриването на нови лекарствени молекули. Това каза Димитър Димитров, съосновател на българския стартъп Micar Innovation, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

"Първо разглеждаме определена болест, като целта е да намерим лекарствена молекула посредством нашата платформа Micar 21. По този начин достигаме до preclinical studies, което е изследването при животните. Целта е да установим, че определената молекула няма да има токсичност".

Заложихме на това да инвестираме в максимален брой молекули в различни терапевтични области като онкология, невронауки и дерматология, коментира той. Това е цяла поредица от молекули, които са доста интересни като все още нерешими пандемични проблеми в световен мащаб, обясни гостът. За пример Димитров посочи хроничната болка.

IT индустрията се разраства с бързи темпове, заяви той.

"Поради това се стремим изчисленията да бъдат максимално бързи, да обхванем над 20 науки, за да може да открием нова лекарствена молекула. Предварително тестваме различни модели с цел да намалим използването на животни".

Това намалява сумата и времето, заяви Димитров.

В България стартъпът няма конкуренти, докато в Европа конкуренцията е сериозна, обясни гостът.

"Основните хора в компанията са двама души. В момента разполагаме с 20 учени, които ги търсим за определени етапи".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от UpDate