UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българите, които създават VR софтуер за инженерите на Volkswagen

Красимир Николов, съосновател на QuarkVR, UpDate, 27.01.2019

Снимка: Красимир Николов, съосновател на QuarkVR Снимка: Красимир Николов, съосновател на QuarkVR

Какво общо имат германският и френският оператори Deutsche Telekom и Orangе, германският автомобилен концерн Volkswagen и България? На пръв поглед нищо. На втори – свързва ги фактът, че и трите концерна са клиенти на млада българска компания.

Българският стартъп QuarkVR, който създава софтуер за виртуална реалност (VR) на Volkswagen, привлече инвестиция на стойност над половин милион лева само преди няколко седмици. Един от неговите основатели Красимир Николов разговаря с водещия на предаването “UpDate” Бойчо Попов, за да разкаже повече за създаването на компанията, нейната дейност и бъдещи цели.

QuarkVR e една от многото технологични компании, част от стартъп бума през последните години. Тя е основана през 2014 г. от Красимир Николов и Георги Георгиев. Докато се опитват да направят играенето на “Counter Strike” по-впечатляващо с комплекта за VR, те разбират че това тяхно хоби може да се превърне в бизнес.

Започват с инвестиция от LaunchHub. След това успяват да привлекат като инвеститор и HTC в САЩ. Преди седмица стартъпът получи две нови инвестиции на обща стойност над 500 хил. лв. от български бизнес ангели от CEO Angels Club.

Ето какво каза Красимир Николов за работата им с автомобилния гигант Volkswagen:

“Нашият прототип, който разработваме в момента, е със съвместно участие на Deutsche Telekom и на една друга немска компания. Там целта е да предоставим тренинг за фабрики на Volkswagen, където работниците на Volkswagen се учат как да боравят с уредите и с поточната линия в завод за автомобили”.

“Друг от продуктите ни е по един проект, който направихме с Orange в техния офис в Сан Франциско, където те имат две безжични станции, които работят с QuarkVR. И едно от приложенията на нашата технология беше, когато Orange направиха своя тренинг за евакуация във виртуална реалност. Тоест вместо техните служители вкупом да слязат по стълбите и да следват инструктажа, те на малки групи могат да го направят във виртуална реалност, като виртуално проходят същия маршрут”, добави той.

Производството и обучението са само малка част от областите, в които може да бъде използвана виртуалната реалност.

„Маркетингът е интересно приложение, поради причината, че виртуалната реалност е нов тип среда, в която се привлича вниманието на потребителя. Тоест, когато си сложиш очилата за виртуалната реалност, ти си изолиран от света около теб”.

Други интересни приложения са в дизайна, архитектурата, инженерните науки, където естеството на работата е триизмерно. Трябва да имаме предвид другото голямо преимущество на виртуалната реалност, припомня Николов. Тя ти позволява да боравиш със света около теб.

“Обикновено имаш контролери, които са твоите ръце, във виртуалната реалност. И така, когато аз работя с 3D модела на една кола, аз мога да се пресегна и да отворя някоя врата, мога да хвана четка и да рисувам с ръцете си и така взаимодействието с виртуалната среда става по по-естествен начин.“

Как започват бизнеса си? Какви предизвикателства срещат през годините? Как се развива компанията? Какви са новите проекти, по които работи QuarkVR? Разберете от видеото.

 

Последни новини
Още от UpDate