UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Почти пълното пазарно насищане в региона става предизвикателство за Viber

Офир Ейял, главен оперативен директор на Viber, Up Date, 26.01.2019

Като компания, притежавана от публична организация в лицето на Rakuten, една от целите на Viber, да увеличи приходите си, очертава за нея изминалата година като успешна, с двуцифрено число на ръст в някои от страните, на годишна база. Тя е била добра както и за увеличаване на ръста на потребителите й, там, където е представена. " За нас са предизвикателство пазарите, на които сме по-слабо представени. Но в региони, където си по-голям, е по-лесно да растеш, а там, където си по-малък, е по-лесно да губиш. Насочили сме се към повишаване на качеството на функциите на приложението, инвестирахме много в нови функции и в увеличаването на скоростта". Това каза  Офир Ейял, главен оперативен директор на Viber, в интервю на водещата Елена Кирилова за предаването "Up Date".

"В Централна и Източна Европа и в България компанията е много добре представена, 70 - 80 %, което означава, че хората, които имат телефон, ползват и Viber.  Предизвикателството ще бъде да растем. Очевидно е, че когато си близо до 100-те процента, е трудно да растеш. Ние се фокусираме не върху увеличаване на броя на потребителите ни, а върху това да можете да правите повече с Viber. Например да се свързвате с банката ви, с общности, други активности, които не са класическа чат услуга. Тук влиза един от продуктите, които пуснахме през последната година - новата функция която пуснахме - communities, нова категория пространство, която позволява хората да се съберат и да дискутират дадена тема. За разлика от нашите потребители, ние не сме сложили лимит колко души могат да участват в едва общност и да разговорят", каза още Ейял. Той допълни, че това е една от 3-те най-важни функции, които компанията е стартирала и по думите на оперативния директор е стратегическа. "Тя е и част от стратегията за разгръщане на компанията на пазари, където сме почти напълно навлезли".

Причината компанията да залага толкова много на функцията е, че вярва, че има необходимост от по-широки дискусии, което се доказва от историята на платформите за чат. Друг приоритет на компанията е да се налага не само локално, но и глобално.

Кои са другите приоритети на Viber, след като компанията е била пионер в различни новости в полето на онлайн общуването и до днес е запазила фокуса си не върху корпоративните, а върху обикновените потребители? При това - в условията на настоящите потребности и на конкурентния пазар?

Вижте цялото интервю във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от UpDate