UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как българска софтуерна програма спечели 2 млн. потребители?

Даниел Георгиев, основател на Iris, UpDate, 16.12.2018

Идеята за софтуерната програма Iris се заражда през 2015 г. Към момента тя има около 2 млн. потребители в световен мащаб. Софтуерът се инсталира на компютър или телефон, а главната му цел е да намали вредата на монитора за очите. Това каза Даниел Георгиев, основател на Iris, в предаването “UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Георгиев разказа, че в началото софтуерът е бил безплатен. След това той добавя повече услуги към него, които са платени, а към момента първите няколко дни програмата може да се използва безплатно, след което се въвежда такса за нея.

В началото идеята е била на стандартен стартъп модел, предлагащ се безплатно, който не разчита на реклама, а по-скоро на препоръка между близки, посочи основателят му.  Според него обаче този вариант е успешен само ако въпросното приложение е първото по рода си и единствено на пазара.

Към момента компанията разчита на различни публикации и статии, в които софтуерът се споменава и препоръчва, каза още Георгиев. Другият вариант е изпращането на реклами чрез имейл, добави той. Гостът посочи, че на електронната поща на клиента се изпраща безплатно упътване например, след което тя може да се използва отново за различни интеракции.

За момента компанията Георгиев определи като “печеливша за основателя си” и разказа, че цели да стане такава за целия екип, стоящ зад нея.  

Според госта българската стартъп среда е “мързелива”.

“При търсенето на финансиране трябва да се вложи изключително много. Хората у нас обаче очакват лесни резултати. Все пак имаме много знаещи хора, но те са предимно ученици и студенти. Нямаме средата за милионери и милиардери в България, тя общо взето е негативна”.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от UpDate