UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как интериорното озеленяване подобрява условията на работа в затворени пространства

Нуша Огнянова, Биляна Лесидренска - основатели на Botanic Lab, UpDdate, 02.12.2018

Преди малко повече от година и половина осъзнахме нуждата да създадем бизнес, който има стойност за начина, по който градският човек живее в днешно време. Това твърдят Нуша Огнянова и Биляна Лесидренска - основатели на Botanic Lab, в предаването "UpDdatе" с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Осъзнавахме проблемите на средата, мръсния въздух, затворените градски пространства, пояснява Нуша Огнянова. "Започнахме де дерзаем по темата и да търсим начини да подобрим условията в работна среда. Аз се занимавам дълги години с предприемачество. Биляна е ландшафтен архитект. Това допълване между нас създаде Botanic Lab и нашата мисия да трансформираме градските пространства благодарение на растенията", допълва тя.

Ядрото на екипа е от трима души, но работим с доста подизпълнители, които са ясна част от нашия бизнес в дългосрочен план, споменава Биляна Лесиндренска.

"Първоначалната инвестиция за разлика от много други стартиращи бизнеси са били наши лични средства. Рискът не беше изследван от нас самите, за да въвлечем фонд или друг тип акселератор, бизнес ангел. Година и половина след валидацията на бизнес модела и успехите ни – повече от 20 000 кв. метра озеленени площи в България, имаме идея да привлечем такъв тип капитал, за да растем по-бързо, както и на чужд пазар".

Към момента работим в България, споделя Нуша Огнянова. "Планираме да излезем на близки до нас пазари – в Централна и Източна Европа. Скандинавските страни за нас са най-интересният пазар. Продуктите, върху които работим, са съчетани с технология и растения в услуга на хората така, че да потребяват интериорното озеленяване умно, лесно и достъпно. Работим върху прототипа на продукта Botanic room. Конкретно финансиране бихме могли да посочим на един по-следващ етап, когато видим развитието на прототипа", разкрива още тя по отношение на иновацията.

Botanic room съчетава в себе си функционалност, архитектура, растения и технология, отбелязва Биляна Лесидренска. Представлява smart grid система, която поддържа умно цялата растителна част в решението Botanic room, посочва тя.

"Ние даваме решение за отворени работни пространства, където има голям проблем с липсата на интимност в работното място, високи нива на шума, фините прахови частици. Високият коефициент на полезно действие на растенията позволява пречистването на въздуха и подобряването на работната среда. Другото позитивно е, че тази система на озеленяване има три функции – място за скайп разговор, среща и  презентация, обучение. Тя е отворена. 8 квадрата а разгънатата ѝ площ. Реално обаче би заемала близо квадрат в рамките на работното място. Това е модулна система, която може да бъде сглобяема и преносима. Сред нашите клиенти са компании от IT и BPO сектора".

Гостите смятат, че има смисъл от озеленяването като процес, защото въздухът в затворените градски пространства е до 5 пъти по-мръсен от този навън. Така те обобщиха коментара си по темата.

Последни новини
Още от UpDate