UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Виртуалната, добавената и смесената реалност в практиката

Технологичната конференция " The Future of Reality" изследва приложението им в промишлеността и в живота

Георги Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За виртуална, добавена и смесена реалност чуваме да се говори все по-често. Какво е приложението им в различни сфери на промишлеността и в различни сфери на живота ни в близко бъдеще, разказва репортажът на Бойчо Попов, главен редактор на Investro.bg от технологичната конференция „The Future of Reality“ за предаването UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

Още през 2016 година корейският автомобилен  производител Hyundai представи базиран на добавена реалност наръчник за употреба за автомобил на изложението Consumer Electronics Show 2016 (CES). На дисплея се показват обяснения за таблото на колата. Освен това приложението дава директно указание за блока с двигателя, като например за смяната на маслото и други неща, свързани с обслужването. 

В сферата на преработващата промишленост например, на служители по един почти магически начин могат да бъдат показани етапите на сглобяване. Това би помогнало да се избегнат грешки и да се повиши ефективността.

Разширената реалност и смесената реалност също така може да се използват в поддръжката, както показва примерът на германската железница "Дойче Бан". Сервизният техник на железницата може директно да използва разширената реалност за да получи информация за ремонта на влакове или локомотиви, включително инструкции за инсталиране, без да се налага да прекарва дълго време надвесен над книжните ръководства. 

Примерите за експериментиране с добавена реалност са много. В архитектурата архитектите могат да използват смесена реалност, за да взаимодействат с 3D модели. Застрахователните компании също правят експерименти с добавена реалност - клиентите могат да снимат щетите със смартфоните си, а служителят може да ги разгледа и от разстояние.

Под понятието виртуална реалност лесно можем да си представим нещо - със специални очила потребителят е отделен от физическата реалност и е вкаран във виртуален свят.

В добавената реалност нещата са по-различни. Тук цифровите елементи се проектират в реалния свят. IKEA беше една от първите компании, демонстрирали възможностите на тази технология. Използвайки камера и смартфон, потребителите могат да прожектират мебели на компанията директно в своя дом.

На всички тези теми бе посветена проведената в София конференция  „The Future of Reality“. Известни автомобилни брандове като Ford, Hyundai и Volvo използват VR не само в процеса на проектиране на автомобили, но и при продажбата им. Цели продуктови линии са на разположение на клиентите във виртуалната среда, те могат да се запознаят с характеристиките им и с поведението на определени модели.

Подобно приложение на технологията, с което се демонстрират предимствата на Tesla, показва студиото Marfuse.

Гледайте повече за приложението във видео материала.

 

Последни новини
Още от UpDate