UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българската компания, която спечели Пентагона и MTV за клиенти

Александър Лефтеров, съосновател на Tiger Technology, UpDate, 13.10.2018

Технологичният продукт Tiger Bridge е уникален и свързва локална структура с облачно пространство, коментира Александър Лефтеровсъосновател на Tiger Technology,  в предаването "UpDate" с водещи Бойчо Попов и Елена Кирилова.

"Tiger Technology е създадена през 2004 година. Компанията е реализирана с цел разработка на продукти на базата на вече съществуваща друга компания. Започнал съм през 1997 като предприемач с аутсорсинг и контрактинг бизнес, свързан с външни клиенти. 2004 видяхме възможност да разработваме свои продукти. Компанията работеше като контрактор с компанията Autodesk. Те през 2000 година закупиха една наша технология и ние станахме част от техния екип. През 2001 имаше среща, в която те да планират целите си. Моят мениджър в Чикаго ми каза да подготвя свои идеи, които да предложа. Аз подготвих решение, касаещо методите за съхраняване на данни. Идеята ми не стигна до дискутиране. Ние имахме договор до края на 2002. Затваряйки този екип, те се принудиха да ни изплатят целия контракт. Имахме средства за идеята си, която още не бе реализирана. Така първоначално направихме продукти, впоследствие – фирмата. Оказа се, че нашето решение има уникални свойства".

По това време имаше проблем с пренасянето на данни бързо, както и да се работи с голямо количество данни, заяви Александър Лефтеров. "Фокусирахме се върху Media entertainment и видео съдържанието. Хардуерните технологии не бяха достатъчно добри. Това породи небоходимостта да се изгради технология за няколко клиенти, които да работят едновременно върху едно устройство бързо и ефективно. Трябваше и софтуер. Направихме една от първите технологии в света това да се случва специално в областта на уиндоус системата. Партнирахме си с една американска компания, започнахме да продаваме продукта и да привличаме клиенти, каквито никога не сме си представяли. Клиентите в областта на военните технологии са впечатляващи. Имаме клиенти освен от САЩ също и в голяма част от пазара ни в Европа и Азия. Малък е дялът на българските ни клиенти, тази индустрия е с малък обем тук", допълва той.

Причината да останем базирани тук може да се приеме и като грешка, разкрива гостът. "Когато имахме голям ръст, бе логично да направим експанзия извън България. Нямахме експертизата да го направим. Това съвпадна с приъсединяването ни към ЕС и решихме, че това ще реши тези проблеми. Не използвахме правилния момент. След това започна да бъде малко по-трудно. Една такава експанзия изисква финансови ресурси, генерирани от бизнес или инвеститори, което изисква време и спестявания", съобщава още той.

"Ние останахме в маркет ниша, в която сме доста уважаван партньор от много наши клиенти. IBM ни се обадиха и казаха, че познават нашата технология, и ни помолиха да адаптираме локална файлова система към облачни пространства. Облачната инфраструктура на IBM бе ключова за експанзията на видео наблюденията. Там данните започнаха да растат експоненционално. Това даде началото на една друга линия на развитието на компанията. Адаптирахме тази технология, минахме всички сертификации и това повлече интереса на Microsoft към нас, на които станахме глобален партньор. Към днешна дата решението, което ние предлагаме, е уникално. Това е продуктът Tiger Bridge. Той свързва локална инфраструктура с облачно пространство. Тепърва ще продаваме този продукт в един паралелен и по-голям канал".

Говорим си с доста ентусазирани инвеститори, разкрива Лефтеров. Имаме инвестиционен план за сумата в размер на 3 млн. евро за разработка на този канал. В зависимост от това, как сработи планът, е възможно следващо инвестиране. В процес на регистриране сме на дъщерна компания в САЩ, също и в Азия, въпреки че тя е франгментиран пазар. Засега в Азия мислим да работим с партньори, обобщава Александър Лефтеров.

Последни новини
Още от UpDate