UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Белгийската инженерна компания Melexis продължава експанзията си у нас

Франсоаз Шомбар, съосновател и изпълнителен директор на производителя на чипове и сензори за автомобилната индустрия Melexis, UpDate, 15.09.2018

В София се намира най-големият производствен център на белгийската инженерна компания за микроелектроника Melexis. Компанията планира разрастване на присъствието си у нас и към момента строи нова сграда в столицата. Това каза Франсоаз Шомбар, главен изпълнителен директор на Melexis, в предаването “UpDate” с водещ Елена Николова.

Сегашната площ, на която компанията оперира е 7500 кв. м като новата сграда на компанията ще добави още 15 хил. кв. м към тях, посочи още Шомбар. Основите ѝ са поставени в началото на юли.

Гостът поясни, че работата в офиса в България е базирана на дейностите.

“В работния ден има много активности и в зависимост от това служителите се нуждаят от различна среда. Това означава, че се изисква много модерна среда за работа, подобна на тази в Google или такава като в Силициевата долина. Плановете на компанията са да осигури именно такива условия на служителите си”.

По думите ѝ планът е екипът, който в момента се състои от близо 500 души, да се разрасне със 100 души през тази година, а до 2022 г. да бъдат привлечени още 300* души.

Според нея намирането на служители е трудно навсякъде по света. Компаниите трябва да са ориентирани както към хората, така и към резултатите, защото те са взаимосвързани, каза още тя.

За момента плановете на компанията за разрастване в България включват само София заради добрата среда за работа и близостта до международно летище. Все пак служителите на компанията са от цяла България, поясни изпълнителният ѝ директор.

Шомбар посочи, че освен в София Melexis има 21 звена по света, 5 от които са производствени. Другите са в Белгия, Германия, Франция и Малайзия, коментира ръководителят на компанията.

Според нея възможностите в Европа за автомобилния сектор все още са добри.

“Европа остава център за иновации в сектора. Повече от 2/3 от всички патенти идват от Европа. Все пак Азия и основно Китай напредват много бързо”.

Вижте целия разговор във видео материала.

*Данните от видеото за площта на новата сграда и планирания брой нови служители са коригирани спрямо точните планове на компанията за експанзия у нас.

 

 

 

 

Последни новини
Още от UpDate