UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Бизнес мислене чрез неформално образование - мисия възможна

Цветелина и Георги Камови, Red Paper Plane, Update, 22.07.2018

Бизнес мисленето може да се приложи в игрите за малки деца на възраст 3-4 години и дори вече е факт в България.

„Всички ние учим от преживявания, а не от факти. Създаваме игри, така че те да може да повлияят на децата и те да искат да знаят повече“, коментира Цветелина Камова в предаването „Update“ с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Игрите, които организират за децата, основателите на Red Paper Plane Цветелина и Георги Камови наричат мисии.

„През следващите седмици и у дома, и в учебната среда те продължават да се вълнуват от темата, да искат повече информация, да искат да правят нещата, които са правили по време на мисията“.

Цветелина обясни, че мисията е всъщност дизайн спринт.

„От момента, в който се опитаме да идентифицираме проблема или предизвикателството, с което искаме да се справим, през това как се раждат новите идеи, кои от тях са подходящи, как избираме, прототипираме и тестваме идеите си и събираме обратна връзка кое работи и кое не – това се казва дизайн спринт. Мисията представлява един дизайн спринт у дома или в класната стая, където децата намират решение на реален житейски проблем“.

По думите ѝ мисиите са ориентирани по професия или човешка дейност и действително решават проблем, който тази професия има в своя реален свят.

Георги Камов от своя страна даде пример с такава мисия:

„Например мисията е архитект на сгради в Ню Йорк. Там кметът на Ню Йорк ни е дал едно парче земя и ни е казал, че там може да строим или сграда за забавления, или за работа, или за живеене. Децата първо опознават професията на архитекта, какво прави един архитект, гледаме видеа от студиа на архитекти, след това опознаваме Ню Йорк и негови много известни сгради. След това опознаваме архитекти, които са работили в Ню Йорк. И през цялото това време мислим защо е направена така тази сграда. Те реално се потапят в професията. После се събират по екипи, открояват си необходими характеристики, и накрая се правят базови прототипи на сградите“.

Последни новини
Още от UpDate