UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Да печаташ живот или как двама българи помагат на медицината

Спас Керимов, Printivo, UpDate, 16.07.2018

| Препоръчан материал

Двама добри приятели и студенти по медицина – Ваньо Везиров и Спас Керимов, който вече е завършил висшето си медицинско образование, сядат на една пейка пред НДК в София. Изведнъж Везиров изказва на глас нещо, което е обмислял дълго време - предлага двамата да създадат компания за био принтиране. По онова време, когато тази сфера преживява бум в чужбина, и двамата нямат сериозни познания по темата, а са по-скоро научни ентусиасти и визионери, които искат да променят бъдещето – без точна формула и идея точно как да стане това. И така – месец по-късно, на 7 април 2016 г., датата, на която се празнува Денят на медицинския работник, се ражда стартъпът Printivo. Това разказа Спас Керимов, Printivo, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов. 

"Като студенти по медицина нямахме никакво бизнес образование и започнахме да се занимаваме с непосилната за нас задача да създадем бизнес план на цялото това нещо. Можете да си представите колко неуспешен беше той на фона на факта, че го пишат студенти по медицина". 

Първоначалната идея при стартирането на "Принтиво" е да създава предимно кожни тъкани и да ги предлага на фармацевтични и козметични компании, които имат нужда да тестват своите лекарства и препарати, чернодробна тъкан и др. След това искат да комерсиализират само своя биопринтер, след това – само биомастилото, с което да се отпечатва кожа и други органи.

Слоганът на компанията "Ние печатаме живот" е квинтесенцията на основната ѝ цел - да произвежда и проектира естествени човешки тъкани и органи. Вдъхновението на предприемачите се корени и в огромната спешна необходимост от намиране на решения за нарастващия хуманитарен проблем с недостига на органи за трансплантации. Стотици хора умират всеки ден, всяка минута, само защото не получават възможност за трансплантация на органи. Този животворителен акт трябва да е достъпен за всеки човек, вярват от Printivo. И поемат по този труден, несигурен и доста дълъг път, за да отговорят на техните нужди. 

Повече за вдъхновението да "печаташ живот" вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от UpDate