UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Черните лебеди на Dronamics се готвят да полетят

Свилен Рангелов, основател на Dronamics, UpDate, 17.06.2018

Българският стартъп Dronamics разработи концепция за въздушен транспорт с дронове, които могат да пренасят до 350 кг и да изминават до 2500 км. Идеята на компанията е конструиране на малък самолет, който да може да пренесе товар, колкото един малък карго ван, но за значително по-кратко време. Свилен Рангелов, основател на компанията Dronamics, беше гост в предаването  “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Рангелов посочи като основно предимство на идеята факта, че големите транспортни авиокомпании нямат изгода от транспорт на товари на къси разстояния, а и използването на пълния капацитет на един голям самолет е невинаги гарантирано. Именно този проблем в транспортната сфера ще разреши наличието на карго дроновете.

Дизайнът на самолетите е изцяло нов, производствените методи - също, каза още Рангелов.

Преценихме, че в продължение на много години хората, които са правели самолети, винаги са имали едно огромно ограничение - нуждата от пилот в кабината. За доставките цената е много важна и беше необходим нов дизайн, който да е по-аеродинамичен.

Към момента компанията има няколко инвеститори, но за да се създадат карго дроновете ще са необходими десетки милиони лева, каза още Рангелов и добави, че е убеден, че ще успеят да ги намерят.

Вече имаме работещ прототип с размер 1:4. Чрез него тестваме аеродинамиката, комуникацията и работата на модела.

Предстои следващата година тестванията да се изпълняват с размер 1:1. Рангелов посочи, че се надява производственият процес да стартира до три години в България.

Името на прототипа на дроновете, които ще бъдат пуснати в серийно производство, е “Черен лебед”, което в икономиката има значение на рядко срещано явление, за което се вярва, че не съществува, но може да промени всичко. 

Вижте във видео материала целия разговор. 

Последни новини
Още от UpDate