UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Набирането на капитал като процес по продажба

Джеръд Енгелберг, FundersClub, UpDate, 11.03.2018

Най-важното нещо в управлението на процеса по набиране на средства за даден бизнес е да мислите за това като процес по продажба. Това каза Джеръд Енгелберг от FundersClub в ефира на технологичното предаване „UpDate” с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Според него една от най-често допусканите грешки е, че дори предприемачите, които са много добри в продажбите, мислят за набирането на капитал като за различно нещо, при което има еднократни срещи с рискови инвеститори и отделни инвеститори по целия свят. 

„Вместо това трябва да се съсредоточите в списък от 50 до 100 инвеститора, които мислите, че са наистина подходящи за вас и да се насочите към тях едновременно, защото инвеститорите ще се забавят колкото могат с инвестицията във вашия бизнес, ще следят как се развиват нещата и как се променя пазарът. Инвеститорите искат да имат време, вие трябва да ги накарате да действат бързо“, обясни Енгелберг. 

„Не трябва да се появявате пред никой, който е важен за вас, без предварително да сте се подготвили. Големите въпроси, които трябва да си зададете, е какви други инвестиции е правил този инвеститор в тази индустрия. Ако е прекалено близо до тази индустрия, това може да значи, че той вече е инвестирал в някой от конкурентите ви. Тогава може би не е добра идея да поемате натам“.

По думите му има два начина някой да се насочи към набирането на пари.

„Понякога набирате средства, защото нямате друг избор, нуждаете се от кислород, за да може бизнесът ви да диша. В този случай може би сте изчакали прекалено дълго за набиране на капитал, но го привличате така или иначе. Тогава пред бизнеса ви вероятно стои екзистенциален въпрос. Другата възможност е да наберете пари, преди да се нуждаете от тези средства, да планирате напред. Казвате си „знам, че ако искам да стигна до тук през следващата година, трябва да имам толкова капитал, за да го постигна, ще започна да набирам пари три месеца преди този момент“. Моят съвет е това да се случи поне 3-6 месеца преди да се нуждаете от средствата“.

Енгелберг смята, че краудфъндингът е отличен модел, който обаче има да извърви дълъг път, защото все още държи едва 10% от целия пазар на рисков капитал.

„Когато създадохме FundersClub преди години, ползвахме аспект на краудфъндинга. Правейки крачка назад, смятам, че едни от най-големите проблеми на предприемачите са, че при рисковия капитал им изглежда малко трудно да разберат кои са играчите, кои са тези отделни личности, които контролират толкова много капитал. Красотата на краудфъндинга е, че те могат да бъдат убедени по-лесно – влизате на пазара на инвеститори, за да ги информирате за себе си. Има милиарди инвеститори с малки суми от целия свят, които биха се радвали да подкрепят компанията ви“.

„Виждаме успеха на криптовалутите като пример за това как хората искат да вложат пари в иновативни идеи“, допълни още Енгелберг.

Защо набирането на пари от рискови инвеститори е като встъпване в брак, от който не можете да получите развод? 

 

Последни новини
Още от UpDate