UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Човечеството изостава от развитието на технологиите

Георги Стоянов, Gradient Flow, UpDate, 17.02.2018

Като цяло човечеството започва да изнемогва и все повече да изостава на темпото на развитие на технологиите. При това не става дума само за регулациите, човечеството като цяло се бори с това, че технологиите много бързо навлизат на различни пазари. Това мнение изказа главният изпълнителен директор на Gradient Flow Георги Стоянов, когото познаваме и от приложението за снимки Lucid, в ефира на технологичното предаване "UpDate" с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

Той даде за пример президентските избори в САЩ от 2016.

„Доста хора казаха, че понеже ние сме податливи на мнението на нашите приятели, ако те могат да бъдат ясно таргетиртани и да приемат по-лесно някаква идея, това влияе на цялото общество. Нашите мозъци са свикнали все още да имат по около 150 човека познати. Но в социалните мрежи доста от нас имат над 500, над 1000 познати“.

В това отношение според него има два аспекта.

„Не вярвам, че прогресът може да се спре. Промените ще се случат. При това регулациите винаги действат малко репресиращо на иновациите, но са един вид нужно зло. Защото в противен случай някои хора може да бъдат изтласкани и да останат без работа, което не е добре, защото живеем в социален строй“, каза Стоянов.

По думите му обаче е факт, че регулиращите органи като една голяма бюрократична система се движат бавно, а темпото на развитие на технологиите се забързва. Така че според него може би решенията за регулациите трябва да се забързат повече.

Експертът коментира и развитието на изкуствения интелект като една от „горещите теми“ в сектора на технологиите днес. Според него в скоро време ще станем свидетели на цялото преминаване на алгоритмите от сървъри на мобилни устройства, като това ще забърза процеса.

„Това се забелязва и от години впрочем – например филтрите на Snapchat трябва да се изчисляват на телефона, за да става всичко в реално време“, каза Стоянов.

В по-дългосрочен план той залага на това, че индустрията ще се движи в посока невробиология и психология. Тези неща у хората ще се репликират към компютрите и това е правилният начин, каза Стоянов.

„Вземането на решения от хората е сложен процес, но в същото време той може да се декомпозира на по-елементарни процеси“, коментира гостът.

Какво смята Георги Стоянов за развитието на блокчейн технологията и криптовалутите вижте в целия видео материал.

Последни новини
Още от UpDate