UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Глобалната конкуренция при смартфоните ще става все по-жестока

Франсиско Джеронимо, Research Director, European Consumer Wireless and Mobile Communications в IDC, UpDate, 27.01.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалният пазар на смартфони се забавя все повече, тъй като сме свидетели на много бързо навлизане на устройствата. Общият брой на доставките за миналата година премина 1,5 млрд. единици и над 70% от световното население вече имат смартфони, а това е доста важен показател, защото сме свидетели в крайна сметка на прехода от основните телефони, обикновените мобилни телефони, към смартфоните.

Този извод направи в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Франсиско Джеронимо, Research Director, European Consumer Wireless and Mobile Communications в IDC.

По думите му сега навлизаме в ера, в която хората няма да сменят лесно настоящите си телефони, а това ще е голямо предизвикателство за производителите. Ако те не внедрят нови функции в своите продукти, ще им е много по-трудно да убедят потребителите да заменят сегашните си телефони още с излизането на най-новите модели. 

„Точно затова виждаме забавяне на пазара. През третото тримесечие на 2017 г. доставките са нараснали с 3,7%, което е много по-ниско повишение от ръста, който обикновено се наблюдаваше в миналото. Очакваме този ръст да продължи да се забавя през следващите години, а навлизането на смартфоните да продължи да нараства до близо 100%. От производствена гледна точка става дума за откриването на точната стойност, която да предложат те с продуктите си. Затова виждаме, че много производители разработват пробивни технологии, чрез които да направят устройствата си много по-привлекателни, отколкото единствено да добавят повече мегапиксели към камерите си, по-бързи процесори или по-добри дисплеи, защото днес вече разполагаме с последните“.

Именно намирането на правилната предлагана стойност е от решаваща важност, върху която трябва да се фокусират производителите, за да могат  да продължават да привличат потребителите да сменят телефоните си, смята Джеронимо.

Сред най-големите играчи той нарежда Samsung,Apple и Huawei, които продължават да растат изключително бързо и да доминират пазара.

„Над 50% от общите доставки на смартфони са от тези три бранда. Въпреки това виждаме други играчи, появяващи се от Китай и Азия, които също растат доста бързо. Например Xiaomi е един от китайските играчи, който се нарежда сред водещите пет марки в света. Сега те се опитват да се конкурират и в други региони като Европа. Отварят магазини в региона, за да отговорят на пазара и да се възползват от по-високото навлизане на флагман устройства, които са по-скъпи и чрез които могат да печелят повече“, посочва експертът.

Как се представят китайските брандове и имат ли шанса да се наместят в първите позиции вижте в целия видео материал. 

 

Последни новини
Още от UpDate