UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Все повече български стартъпи се насочват към чуждестранни акселератори

Румен Илиев, LauncHub, в Update, 20.01.2018

Първоначалната еуфория около инвестициите в стартъпи в България, която видяхме през 2011-2012 г., не е изчезнала, но се е пренесла към бизнесите, които могат да създадат нещо стойностно. Това коментира в технологичното предаване Update на Bloomberg TV Bulgaria Румен Илиев, партньор в LauncHub.

По думите му след 2015-2016 г. наличието на финансиране във фондовете у нас е изпаднало в застой, което е довело до по-малко сделки и се е отразило на стартъп средата у нас. Това пък е насочило редица български компании към чужди акселератори като TechStars.

Според Румен Илиев през 2017 г. у нас се е наблюдавало насищане по много вертикали от гледна точка на стартиращите фирми. Това от своя страна е направило бизнеса по-сложен, тъй като изисква по-големи познания и задълбочаване в конкретни области.

По думите на Илиев вече няма значение откъде е един стартъп, тъй като инвеститорите от чужбина вече показват ясен интерес и към нашия пазар. Този интерес не е конкретно към български стартъпи, а по-скоро към онези компании, които имат шанса да създадат голям бизнес, независимо в коя точка на света се намират.

През 2011 г. западните инвеститори бяха екзотика, сега вече идват сами, не е нужно някой да ги води, обясни Илиев. Според него българският бизнес става все по-видим, но пък инвеститорите гледат изключително избирателно.

През 2017 г. LauncHub е направила няколко големи инвестиции, предимно в екипи с българи, които са базирани в чужбина. Румен Илиев коментира, че става дума за организации, при които бизнес екипът е оперирал на голям пазар като британския или този в САЩ, т.е. има нужната експертиза и познания в конкретната сфера.

От гледна точка на областите, в които LauncHub е решила да инвестира през миналата година, Румен Илиев изтъква бизнеси, свързани с подобряването на продажбите, намирането на хора за клинични проучвания, образование и доставки на храни.

Въпреки това той посочва, че фондът не се фокусира върху конкретен сектор, а се старае да покрива области, в които вижда определени слабости и проблеми, които трябва да бъдат решени.

Каква е прогнозата на Румен Илиев за стартъп системата у нас през 2018 г. вижте във видеото.

Последни новини
Още от UpDate