UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

За ключовата важност на изкуствения интелект в роботиката

Пол Кларк, главен изпълнителен директор на британския онлайн магазин Ocado, UpDate, 14.01.2018

Една от най-важните характеристики на изкуствения интелект е фактът, че той е рекурсивна технология, а без нея роботът ще е просто скъпо и сложно парче метал.

Това мнение изказа при включването си от студиото на Bloomberg в Лондон за седмичното технологично предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Пол Кларк, главен изпълнителен директор на британския онлайн магазин Ocado.

„Може да използваш едно поколение изкуствен интелект, с което да обучаваш следващото поколение. Помага ти за разкриване на модели и информация, която в противен случай би останала скрита за хората, тъй като е или прекалено сложна, или човешката предубеденост ни е отклонила от тях. Но също, ако искате да направите нещо наистина вълнуващо с другите революционни технологии като роботиката, ще ви трябва изкуствен интелект. Без изкуствен интелект роботът е наистина просто скъпо и сложно парче метал“, каза Кларк.

По думите му скоро ще видим значителното влияние на изкуствения интелект във всички области. От потребителска гледна точка той ще позволи на клиентите да пазаруват по-персонализирано. Така например типичната поръчка в Ocado се състои от 50 продукта и хората често пазаруват повече от веднъж седмично. Следователно възможно най-бързото осъществяване на това пазаруване на 50 продукта крие множество възможности за изкуствения интелект да прогнозира какво искат потребителите, преди самите те да го знаят.

Според Кларк компанията му скоро ще създаде това, което той нарича „широколентово пазаруване на хранителни продукти“ - където точните продукти се появяват в точния момент като на магия, без да трябва дори да ги поръчвате. Това в известна степен вече е налице чрез услуга, наречена „Мигновена поръчка“, която следи историческите модели на поръчване и изчислява какво от компанията смятат, че клиентът би искал в пазарската си кошница.

Именно благодарение на роботизацията и изкуствения интелект преди малко над месец Ocado подобри рекорд, окомплектовайки поръчка от 50 продукта само за 5 минути. 

Как наистина става това. Най-добрият начин да го разберем, е да си визуализираме складовете като огромна шахматна дъска. Върху тази шахматна дъска има роботи, които отиват или в посока X или в посока Y - между редовете и колоните. Върху всеки един квадрат от шахматната дъска има контейнери за складиране и съхранение, които в конкретния случай съдържат хранителни стоки.

Роботите могат да спрат до един от тези квадрати, да се наведат, да хванат и да вземат контейнер от върха на купа. Могат да го придвижат до върха на друг куп или да го занесат до специални машини, които се намират извън шахматната дъска, които позволяват или на хора, или на другите роботи да вземат продукти от контейнера за клиентската поръчка или да получат продукти от доставчиците във контейнерите, а после да ги складират в мрежата за съхранение.

„Тези роботи си сътрудничат в рояци. Ако например, искате да вземете контейнера, който е четвърти поред отгоре надолу, просто се привикват 3 други робота, които преместват първите 3 контейнера, а вие получавате този, който ви трябва. Това ни позволява да осъществим поръчка от 50 продукта за толкова кратко време. Защото това е паралелно действие и това е само една от многото ползи на тази технология. Друга полза е фактът, че запълва склада до височина до около 60 см от тавана, което прави възможно складът ни да е пълен с продукти на разположение, а не с просто въздух“, обяснява Кларк.

По думите му това е нещо като огромна 3D мрежа за складиране на хранителни продукти. В работещите складове на Ocado от края на миналата година, в югозападен Лондон, има 2 мрежи - една за охладени продукти, и друга за стайни. Всяка от тях е с размера на едно футболно игрище. По-големият склад, който се изгражда в югоизточен Лондон, е с две мрежи, всяка с размер на 3 футболни игрища.

Повече за бизнеса на Ocado и бъдещето на роботите и изкуствения интелект вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от UpDate