UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Недостигът на кадри - основен проблем на ИТ бранша

Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ, UpDate, 09.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Липсата на достатъчен брой квалифицирани кадри за софтуерната индустрия остава основен проблем пред бранша в България. Това коментира Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ, в ефира на технологичното предаване "UpDate" с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

По думите му именно това е едната основна причина за лекото забавяне на ръста в индустрията, който през тази година се очаква да е от 14%. Другата причина според Захариев е самият мащаб на бранша, който е до такава степен голям, че производството на кадри от образователната система и останалите организации, като софтуерни академии и университети и т.н., не успява да наваксва ръста на индустрията.

"Така продължаваме да стоим в постоянен недостиг на кадри", каза специалистът.

14%-ен ръст на приходите в бранша показа десето поред изследване БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това е пети пореден двуцифрен ръст на индустрията, а към 2016 приходите минават 1 млрд. евро, докато година по-рано бяха 1 млрд. долара, обясни Захариев.

По думите му БАСКОМ, а и други организации от сектора, подемат редица множество инициативи за решаване на проблема и те вече дават резултат.

"Един от последните успехи е стартирането на проекта „Професия програмист“, което е квалификация и нова професия в средното образование. Върху това работим може би вече пет години, но в крайна сметка получихме и подкрепата на Министерството на образованието, така че това вече е факт от тази година", каза Захариев.

По думите му донякъде проблемът би могъл да се облекчи с промяната на режима за сини карти – нещо, което наскоро бе решено. Но това според него няма да е генерално решение на проблема, каквото едва ли ще има скоро.


 


 

Последни новини
Още от UpDate