UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Стартъпите в ЮИ Европа подценяват качеството на продуктите си

Макс Кели, управляващ директор на Techstars London, Update, 03.12.2017

Стартъпите в региона на Югоизточна Европа подценяват качеството на това, което могат да създават, и си мислят, че другаде може би се правят по-добри неща. Това мнение изказа Макс Кели, управляващ директор на Techstars London, в предаването UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Techstars е основана в САЩ преди около 10 години и представлява менторски акселератор. Целта му е да помага да предприемачите да успяват.

„Аз смятам, че тук могат да се създават изключително добри неща, конкретно за действителния продукт. Продажбеният капацитет е ограничен. До някаква степен идеалният фирмен профил е основан от британец или американец, като един от съоснователите, главният технически директор е българин, софтуерният екип е базиран тук, но продажбите са в САЩ, Великобритания, Франция или Германия. Насочване към големия пазар с точните комуникационни умения, но в същото време с качествен технологичен продукт, който може да се разработи тук. Това е идеята. Също така смятам, че регионът страда от това, че не мисли достатъчно глобално. Мисленето е „ще направя нещо за своята страна“ - България или Румъния, или другаде. Мисленето дори не е „ще го направя за региона“ и със сигурност не е „ще го направя за цяла Европа“ или „за света“. Тъкмо разговарях с един човек относно Израел. В Израел от първия ден се мисли за създаването на компании за глобалния пазар. Мисля, че подобен стремеж ще бъде много полезен и за региона тук“, поясни Кели.

По думите му влизане на Techstars в България би било страхотно, защото би помогнало специфично в областите, в които регионът е най-слаб, основно в търговско направление.

„Предизвикателството за нас ще е да намерим корпоративни партньори, които да ни партнират в конкретен регион, тъй като това ни дава наистина висококачествени ментори и само по себе си влага в структурата“, каза още той.

Според Кели със сигурност един подобен акселератор ще има нужда от добри местни ментори, „тъй като ние сме програма, водена от ментори, които наистина трябва да могат да помагат на компаниите редовно“. А ако трябва да идват отвън, би било много по-трудно.

„Но смятам, че основното нещо е привличането на висококачествени корпоративни партньори, които да могат да платят за акселератора. Алтернативата е от Techstars да решим, че тук е правилният регион в света да за разширяваме, но за момента не мисля, че това стои на масата. Но лично смятам, че би било страхотна възможност за нас“, каза Кели.

Как работи програмата на Techstars? Какво предлага на компаниите, на които помага, и какво иска от тях? 

Последни новини
Още от UpDate