UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Какви са плановете на Google за България

Мат Бритин, отдел „Бизнес операции“ в Google, UpDate, 02.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Като невероятен описва неколкодневния си престой в България Мат Бритин, президент на отдел „Бизнес операции“ за региона на Европа, Близкия Изток и Африка за Google.

В интервю за главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, излъчено в предаването UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов, той разказа за срещите си в страната ни.

„Беше много приятно да се срещна с няколко стартъпа и да науча повече за иновациите в региона. Поговорихме за триизмерно печатане, изкуствена кожа, създаване на дронове, които доставят пратки, писане на приложения, видео стрийминг на живо – изобщо има страшно много проекти, по които се работи и срещата ми с тези предприемачи беше много вдъхновяваща“.

Бритин пояснява, че населението в Европа, Близкия Изток и Африка (регионите, за които той отговаря), което използва интернет, се удвоява. Според него именно и затова възможностите за всекидневните бизнеси, не само стартъпите, но и за хората, които продават обувки, цветя, храна или услуги, да се свържат със света и да се развиват, са огромни.

„Една от причините да съм тук е, че организираме тренировъчна програма за дигитални умения. Вече сме обучили 24 500 българи на основни дигитални умения. И един от пет вече казва, че това му помага в икономическо изражение – тоест бизнесите се развиват по-бързо или хората намират по-добра работа. Това е толкова важен момент, за да придобием необходимите умения за дигиталната революция“, пояснява Бритин.

Но защо той и Google правят всичко това?

„Защото е изключително важно единният дигитален пазар да заработи, защото искаме някой в България да може да се свърже дигитално с 500 000 млн. потребители. И за момента това е предизвикателство, защото трябва да се справим с 27-различни законодателства. Така че в момента работим за създаването на единен дигитален пазар, защото е много важно предприемачите и всекидневните бизнеси да могат се възползват от мащаба на Европа“.

Как може да се мотивират компаниите да постигат по-добри и по-реалистични резултати? Какви са бъдещите планове на американския концерн за България? Как Бритин, който е работил във вестник, си представя бъдещето на медиите? 

Последни новини
Още от UpDate