UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българското производство върви от ишлеме към R&D процеси

Георги Стоев от Trakia.Tech в UpDate, 25.11.2017

Напълно възможно е България да привлече скоро автомобилен производител като инвеститор. Това каза Георги Стоев, съосновател на Industry Watch и Trakia.Tech, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. „Мисля, че България увеличи доста шансовете си да привлече подобен инвеститор“

Все пак това е и въпрос и на традиции, а съседни на България страни имат такива от времето на "времето на соцблока", уточни гостът.

"В същото време България се установи като добър център за поддоставчици, а това значи, че един асемблатор може да намери доста добър дом в България. Повечето доставчици ще са наблизо, ще се свият разходите за доставки, а и той ще може по-лесно да контролира качеството".

Време е България да промени имиджа си от място за производство на ишлеме към такова за инженерингови и R&D процеси, каза още Стоев. „Вижда се, че българските инженери са много по-достъпни от германските, но не са по-малко талантливи“. 

"България успя да наложи доста солиден имидж на една от горещите точки за изнасяне на производство. Не са много конкурентните зони например на Тракия икономическа зона, или на тези в Стара Загора, Хасково, като изключим няколко града в Румъния и Полша. Когато даден инвеститор дойде на проучване, той обикновено сравнява Пловдив с градове в Сърбия или Румъния. С това се изчерпва конкуренцията. Оттук нататък трябва да направим стъпка нагоре.

Как България може да заложи не просто на демографски показатели, а на производство с висока добавена стойност? Може ли бизнесът да разчита и на държавна подкрепа в процеса на налагане на новия производствен имидж?

Последни новини
Още от UpDate