UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Хакер спейс Резонаторът в София с вероятен старт през 2018

Михайло Николич в UpDate, 11.11.2017

Проектът Резонатор, по който работим в момента в София е дигитален иновационен хъб или, както го наричаме "хакер спейс". Това каза Михайло Николич, съосновател на ATHLON, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова. "Инвестицията, която до момента сме направили в него е около 100 хил. лв., но за да добиете представа за мащаба, ще кажа, че само документацията е около 30 хил. лв. Твърде вероятно е около 300-400 хил. да бъдат вложени в ремонта на сградата. От там нататък оборудването може да струва от няколко десетки хиляди лева до милиони". 

"Към днешна дата съвсем реалистично е проектът да стартира през 2018". 

Това е център, в  който има материална база с лаборатории, оборудвани с различни предназначения, като "мейкър спейс", където ще се създават физически неща, каза гостът. "Ще има лаборатория и за електроника, където могат да се изработват платки, лаборатория за звуково инженерство, шоурум, както и отделно - център за работа с деца и зали за обучение". 

"Самото пространство, освен да представлява материална база, има за цел да бъде и образователен център - да запознаваме хората с неща, за които не знаят може би, но има вероятност да им бъдат интересни". 

Иновацията може да се роди навсякъде, категоричен бе Николич. "Не е необходимо определено пространство, за да се случат някакви неща - да се срещнат различни хора и да работят заедно. Но подобно нещо - което да включва и такъв тип лаборатории, които да могат да се използват свободно, няма в България до момента. Във Франция има доста проекти, които са поели в тази посока - да съчетаят различните функции под един покрив. Не е много често срещано да има и електроника и "мейкър спейс". Обикновено нещата са в едно помещение, което според мен не е толкова добра идея". 

Нуждата от иновации е налице. Светът се променя и е нужно да се мисли за нов тип проблеми. За елиминиране на нуждата от разходи, за елиминиране на нуждата от хора в работния процес, сподели още гостът.

Позната ли е концепцията за open innovation в България и каква е разликата с coinnovation? Какво представлява инициативата "Технократи"? Какво представлява специфичната работа на ATHLON в трите офиса - в София, в Лондон и в Ню Йорк?

Последни новини
Още от UpDate