UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Технологичен стартъп възнамерява да промени градското придвижване в София

Огнян Божилов в UpDate, 05.11.2017

Средностатистическият работещ гражданин на София прекарва 23% от времето си, отивайки до работното си място и връщайки се вкъщи. Това си е почти една четвърт – доста сериозен дял от и без това краткия ни живот на тази земя. Да реши този проблем, а и не само него, се е заел технологичният стартъп триколка, създаден преди малко повече от две години от трима млади и амбициозни български предприемачи – Виктор Петров, Огнян Божилов и Мирослав Герасимов.

Всичко започва с един нахвърлян дизайн на друг прототип скутер преди две години, който Огнян, който освен инженер е и дизайнер, публикува в интернет. Дотогава Божилов се е занимавал по различни проекти за Peugeot, а новият му проект събра сериозен интерес в мрежата. Така постепенно тримата започват да работят за усъвършенстването на модела като конструкция.

„Всичко започна случайно тогава, а аз и моите колеги видяхме недостатъци в предвижването в София“, каза Огнян Божилов в ефира на “UpDate” с водещи Бойчо Попов и Елена Кирилова.

Така първият прототип Tulipe се преражда постепенно в Narcinе, а от първия са останали само трите гуми и листовидните детайли. Подобно на традиционната автомобилна индустрия – от концепцията до реалния продукт накрая общите неща са малко.

Устройството се задвижва с батерии и разполага с електрически мотор, който е директно вграден в колелото. Едно от големите преимущества му е, че е лесен за използване. За човек, който никога не е карал двуколесни или кола, също няма да е непривично. Има лостчета за газ и спирачка, нищо друго. Буквално въпрос на минути е да се свикне с него.

Едно от другите предимства на триколката е, че няма нужда ползвателят да притежава шофьорска книжка.

И макар че идеята за пазарно предлагане на електрически триколесен скутер изглежда много иновативна за България и региона, в някои пазари – особено в САЩ и Азия, тя вече е добре развита.

Кога прототипът ще излезе на пазара? Кои ще са първите таргетирани пазари и на каква цена ще се появи скутерът в България?

Последни новини
Още от UpDate