UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

За въвеждането на ред в океана от обяви за работа и CV-та

Светла Симидчиева и Екатерина Михайлова, съоснователи на Maj.io, UpDate, 29.10.2017

Търсенето на работа и намирането на най-добрите кандидати за конкретна позиция не са особено лесни задачи. Именно тях се опитва да реши стартъпът Maj.io, чиято история му започва още през 2014. Какво се случва оттогава до днес, разказаха съоснователите на организацията Светла Симидчиева и Екатерина Михайлова в ефира на предаването UpDate с водещи Бойчо Попов и Елена Кирилова.

Всъщност Maj.io се бори с два основни проблема – морето от обяви, в което кандидатите могат лесно да се удавят, и океанът от автобиографии, което залива бизнеса. Както казва и самата Светла, задачата на Maj.io е да „въведе ред в цялата тази каша“. Компанията прави първите си стъпки с помощта на акселератор Eleven.

Първоначалната инвестиция е направена именно от него, а в крайна сметка компанията успява да привлече 1,2 млн. евро. Екипът на Maj.io осъзнава, че подобна инвестиция е наистина голямо постижение за българска компания, а това носи със себе си и сериозна отговорност. Отговорност и пред самите инвеститори.

За компанията предстои набирането на още средства. Амбициите на Maj.io са големи, а това предполага и повече инвестиции. Maj.io предлага платформа, която работи основно на американския пазар, а това означава и търсене на инвеститори отвъд океана.

Според Светла взаимоотношенията между потенциални инвеститори и компании в САЩ не са чак толкова сложни, колкото се опасяват мнозина, но все пак е важно с кого точно се срещате.

Maj.io е и пример за това как зад един успешен стартъп могат да седят няколко дами, които смело се справят с предизвикателствата в света на бизнеса. В екипа на младата компания влизат общо 8 души, като само трима от тях са мъже. Всъщност темата за баланса между жените и мъжете в технологичните компании не е особен проблем за Maj.io. По-важно е намирането на подходящите специалисти с достатъчно добри умения.

По думите на Светла технологията, на която залага Maj.io – изкуственият интелект, се налага по-бавно, защото е налична отскоро, не е ясно как ще се възвърнат инвестициите и има много големи очаквания и страхове за работните места. Светла обаче е оптимист за развитието ѝ.

Какви са бъдещите планове на Maj.io и как компанията иска да посрещне някои предизвикателства – вижте в целия видео материал.

Последни новини
Още от UpDate