UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Huawei работи над гласово отключващ се гъвкав телефон

Какво да очакваме от китайския технологичен концерн – ексклузивен отговор от първо лице

Сензорът за пръстови отпечатъци бе може би първата биометрична технология, с която потребителите свикнаха при ползване на смартфоните си. Водещите производители масово предоставят и алтернативни решения в своите топ модели, като скенери за ириса на очите и разпознаване на лицата. За момента повечето сензори за отпечатъци са вградени в Home бутона, но някои компании ги разполагат и на гърба на своите устройства.

Но следващата стъпка в еволюцията на тази технология е тези компоненти да бъдат интегрирани към самите дисплеи, което ще позволи на смартфоните да станат по-тънки и в предната част да има по-голям пространство за дисплеите им.

Китайският технологичен концерн Huawei очевидно ще представи тази технология още през следващата година.

Ние работим над много, много нови неща. Скенерът за отпечатъци е само едно такова нещо. Сега сензорът за отпечатъци е вграден в стъклото, а ние ще направим сензор в дисплея. Ето тук, той е отзад, в Huawei Mate 10 Pro. Но може да го върнем отпред. Разработваме нова технология, която ще позволи това, на предния панел. Всъщност тази технология вече работи, но точността не е достатъчно добра. Ние я подобряваме, така че да можем да я комерсиализираме следващата година.

Това каза главният изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю пред предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria и Investor.bg. Двете медии бяха единствените от Източна Европа, които успяха да говорят с Ю малко след представянето на Huawei Mate 10 и Huawei Mate 10 Pro в Мюнхен преди седмица. 

Компанията вече работи и над телефон с гъвкав дисплей. Както е известно, първият голям производител, за когото се знаеше, че разработва комерсиална версия на такъв продукт, е корейският конкурент Samsung.

„Определено имаме такива дисплеи. Ние вече показахме такива концепции, а следващата година ще има още такива комерсиализирани предложения“, каза Ю. Мнозина анализатори свързват бъдещето на електронните устройства именно с гъвкавите дисплеи. 

Това са интересни заявки, защото когато даден участник на пазара на телефони внедри нова технология, тя има голям шанс да стане фактически стандарт, тъй като пазарът е зрял и производителите не могат да игнорират постиженията на конкурентите. Безжичното зареждане например е една от технологиите, които ще се наложат масово в смартфоните на фона на факта, че батериите осигуряват твърде кратко време за автономна работа и потребителите се нуждаят от удобен начин за зареждане. Стандартна възможност ще стане също поддръжката на допълнена и виртуална реалност, а освен това смартфоните масово ще се сдобият с виртуален персонален помощник.

По думите на Ю от края на миналата година китайският производител променя стратегията си, така че да мине предимно във високия потребителски сегмент, като средната продажбена цена на устройствата се е повишила с 10-12 на сто. „През миналата година доставихме 139 млн. устройства, а  в края на фискалната ни година, която съвпада с календарната, ще продадем около 150 млн. устройства“, каза Ю. По думите му скромното увеличение се дължи именно на прицелването в премиум сегмента.

Последни новини
Още от UpDate