UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Изкуственият интелект ще промени света като електричеството

Никола Тошев в UpDate, 07.08.2017

Никола Тошев, съосновател на SCIANT. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Тошев, съосновател на SCIANT. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект е като електричеството или като интернет. Ще повлияе във всички сфери. Това каза Никола Тошев, съосновател на SCIANT, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. "Промяната ще се случи бързо и неусетно".

"Днес, когато говорим за изкуствен интелект до голяма степен имаме предвид машинно обучение. Исторически първите модели с изкуствен интелект са базирани на формална логика, но в момента не е така. Изкуственият интелект, който създаваме се учи от примери. В момента най-успешните модели са базирани на т.нар. дълбоки невронни мрежи, чрез които се работи за самоуправляващи се коли, разпознаване на видео съдържание и т.н.".

Невронните мрежи също не са нещо ново, но сега имаме достатъчно изчислителна мощност, за да ги обучаваме, каза събеседникът. "Можем да си мислим за тях като за слоеве от неврони, а дълбоки означава че имаме много слоеве".

Новото, което имаме в последните 10-на години е, че научихме много трикове, с които можем да ги обучаваме на неща, които са ни много полезни, обясни Тошев. "Обучението върви с примери. Даваме на невронната мрежа някакъв ход и й казваме, че очакваме определен вид резултат. Първоначално тя не получава нужния ни резултат, но чрез подаване на много примери постепенно се научава да го прави. Новото е, че техниките, които имаме за трениране на невронни мрежи, са универсални апроксиматори. Ако имаме достатъчен брой примери можем да ги научим на всичко". 

Кои са клиентите на компанията? В каква посока е насочен интересът? Какво е мястото на чат-ботовете, разпознаването на лица и финансови инструменти? Какво можем да очакваме от изкуствения интелект в бъдеще? Къде са пробивите, които ще изненадат света? Кои са браншовете, които могат да се променят с тази технология? Какъв е подходът на българските клиенти, използващи услугите на компанията? Задава ли се заплахата "фалшиви видео-новини"?  

Последни новини
Още от UpDate