UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

5G може да навлезе в България през 2022, посочват от Vivacom

Бойчо Станков, старши мениджър Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата във Vivacom, UpDate, 22.07.2017

Мобилните мрежи от четвърто поколение правят през последните месеци първите си стъпки в България, но мобилната индустрия вече гледа към следващото издание, което засега е познато с името 5G.

Тази технология, чиито планирани пикови скорости от 10 Gbit/s според някои мениджъри от бранша ще направят възможно изтеглянето на 8GB филм с висока резолюция за едва 6 секунди, ще навлезе в Европа вероятно през 2020 г., а в България – две години по-късно, заяви по време на участието си в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Станков, старши мениджър „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom.

Същевременно мениджърът изрази притеснението си, че все още няма единен стандарт и именно стандартизацията остава най-голямото предизвикателство пред 5G засега, защото вече има много групи, работещи по решения за съвместна работа, съвместимост с по-старите технологии и готовност за посрещане на бъдещите нужди на мобилния свят.

Според повечето мениджъри в бранша най-доброто решение би било избиране на глобален стандарт, но не е ясно дали такъв ще бъде намерен и дали всички заинтересовани ще го подкрепят. „Притеснявам се, че азиатците, европейците и американците работят по различни стандарти. 5G бе замислен да изправи някои от несъвършенствата на 4G – идеята е да има огромен капацитет за много потребители едновременно. Посоката е това да не са живи потребители, а джаджи и машини. Устройствата ще могат да комуникират помежду си или с централен сървър, като това ще облекчи например трафика в градовете. Ще се управляват пратки, ще се следи наличието на велосипеди например“, каза още Станков.

Той коментира и резултатите от изследването Speedtest на Ookla, които показват, че Vivacom разполага с най-бързата мобилна мрежа в страната ни за 2017 г., като компанията отчита най-висок сравнителен резултат за цялата си мобилна мрежа.

По думите му през миналата година операторът е вложил в мрежата 150 млн. лева, или 75% от общите инвестиции на компанията. Година по-рано сумата е била 115 млн. лева, а за шестте последни години сумата достига внушителните 1 млрд. лева.

В следващите месеци операторът ще следва световната тенденция за дигитализация. Целта е потребителите да могат бързо, лесно и удобно и гъвкаво да получават услуги. Чисто технологично активизацията е в областта на 4G, a следващото предизвикателство е Intetnet Of Things, чийто стандарт излезе преди няколко месеца. В момента Vivacom прави изчисления за разходите и приходите, които ще донесе този тренд. Дори и самата 4G мрежа дава големи предимства за корпоративните клиенти, осигурявайки например по-високи скорости за дистанционна дейност, смята Станков.

По думите му обаче България все още има да наваксва дори по отношение на по-старите стандарти. Според него в момента над 90% от машините в страната ни комуникират помежду си дори не чрез 3G, a чрез 2G, което по думите му е неефективно. 

Последни новини
Още от UpDate