UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Дронове на Power Drone спестяват сериозни разходи на ЕРП-тата

Йордан Мераков, главен изпълнителен директор на Power Drone, и Андрей Бъчваров, генерален мениджър на BICA, Update, 02.07.2017

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Българският стартъп Power Drone възниква поради нуждата да реши конкретен проблем и да запуши пазарна ниша. Освен това този стартъп не просто произвежда или отдава под наем дронове, а предоставя комплексна услуга, която включва и анализ на получените огромни данни. Това коментираха Йордан Мераков, главен изпълнителен директор на Power Drone, и Андрей Бъчваров, генерален мениджър на BICA, която е инвеститорът в стартъпа, в ефира на Update с Бойчо Попов и Елена Кирилова.

„Повечето стартъп компании, които се занимават с дронове, са рожби на ентусиасти, които са е занимавали с вид авио моделиране, летене. При тях често отсъства икономическата логика за някоя функция“, казва Андрей Бъчваров.

През последните години тези технологии развиха силно своите функционалности. Те вече не се влияят от вятъра както преди, батериите им са по-издръжливи и са устойчиви на дъжд и промени в температурите. А и цената постоянно пада. Това постепенно превръща тези устройства в индустриално средство за мониторинг и контрол.

А технологиите продължават да се развиват бурно. Във Франция например стълбовете на EDF се облитат от дронове, които се зареждат индукционно – тоест от дистанция, без да се налага да се връщат в началната си точка. Така се пести време, а с това и средства. Компонентите поевтиняват в геометрична прогресия, а все повече компании използват части, които на първи поглед нямат нищо общо, пояснява още Бъчваров.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate