UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Няма недостиг на кадри в гейминг индустрията в България

Габриел Добрев, съосновател и главен изпълнителен директор на Haemimont Games, Update, 17.06.2017

Габриел Добрев, съосновател и главен изпълнителен директор на Haemimont Games. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Габриел Добрев, съосновател и главен изпълнителен директор на Haemimont Games. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В гейминг индустрията в България има поне 60 по-големи компании, които са активни и произвеждат игри, макар че няма официални данни за това. Това коментира съоснователят и главен изпълнителен директор на Haemimont Games Габриел Добрев в  предаването UpDate с Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

„Именно това искаме да променим с GameDevs – да съберем информация за цялата индустрия и да направим нещо като нейна визитка - колко хора се занимават с това, колко компании са...“, каза още Добрев.

По думите му именно това е един от правилните пътища за развитието на България, защото де факто няма никакво ограничение за растежа, „имаме потенциала да растем, колкото имаме сили". 

Според Добрев всъщност за този бранш е нужен само човешкия капитал, който в България не липсва. „Кадрите в тази индустрия се създават от процеса. Колкото повече компании се занимават с това, толкова повече хора намират място и започват да работят в тях и се развиват в тази посока. В България има достатъчно хора, които поне имат желание да се занимават с тази дейност“, поясни още основателят на компанията, производител на хитовата игра Tzar: The Burden of the Crown. По думите му и разликата в заплатите в бранша между България и Запада не е особено голяма.

Добрев коментира и българския пазар, който почти липсва заради сериозно изразения проблем с пиратството. По думите му никоя компания не може да намери реализация само на нашия пазар, но обикновено игрите се правят за глобалните пазари, а за малките, сред които и българския, дори не се превеждат.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate