UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

HomePod - пореден тест за Apple

Коментар на Бойчо Попов, UpDate, 11.06.2017

HomePod  на Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) в Сан Хосе, Калифорвия - САЩ. 5.06.2017. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg HomePod на Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) в Сан Хосе, Калифорвия - САЩ. 5.06.2017. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Една от най-силните страни на Apple е изборът на подходящ момент, коментира в рубриката WhatsUp на технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria водещият Бойчо Попов. "Компанията, която е приветствана заради иновациите си, често не измисля първа нещата – не тя създаде първия персонален компютър, нито първия цифров музикален плеър, нито първия смартфон. Вместо това Apple пренарежда и преоткрива нещата, като винаги произвежда нещо по-оригинално от това, което сме използвали дотогава".

На теория Apple се стреми да създаде същия трик с устройството, наречено HomePod. Джаджата за 349 долара, която Apple представи преди дни на своята годишна конференция за разработчици и която ще започне да продава през декември, е вдъхновена от Amazon Echo, интелигентния високоговорител, който се поддържа от виртуалния асистент на Amazon Alexa. Echo изглеждаше просто като шега, докато много хора внезапно започнаха да го харесват и ползват.

Версията на Apple на домашния високоговорител отразява чара на всички джаджи на Apple: Много красива и около два пъти над цената на Echo. И има много по-добър звук.

И все пак преоткритието, което има значение тук, не е за едно устройство – а е доста по-голямо: Успехът на HomePod наистина ще зависи от това дали Apple може да се преоткрие.

От известно време насам Apple се сблъсква с въпроси за растежа си и за това какви нови зайци може да извади от шапката си, особено когато редица конкуренти, включително Google, Facebook и Amazon, изглежда успяват да наваксват изоставането с възникващи технологии като изкуствен интелект, виртуална реалност и добавена реалност.

iPhone на Apple остава най-печелившото за производителя устройство, а близкото бъдеще на Apple изглежда слънчево, но дългосрочната му перспектива започва да изглежда частично облачна. В свят, който изглежда все по-малко загрижен за красивия хардуер, а все повече за услугите, които помагат отдалеч, без да се налага да докосвате някоя машина, Apple рискува да се превърне в анахронизъм. Затова и HomePod ще бъде един пореден тест за това как Apple реагира на тези трудности. 

Вижте целия коментар:  

Последни новини
Още от UpDate