UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Шефът на Huawei: IT услугите са силната страна на България

Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei Technologies и ротационен главен изпълнителен директор, Update, 20.05.2017

Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei Technologies и ротационен главен изпълнителен директор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei Technologies и ротационен главен изпълнителен директор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България винаги е свързвана от Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei Technologies и главен изпълнителен директор, действащ на ротационен принцип, с етеричните масла и българската роза. Но идвайки за първи път на посещение в родината ни, той разбира, че считаната от него предимно за аграрна държава България всъщност генерира едва 5% от брутния си вътрешен продукт от земеделие, а около 60 на сто – от услуги, предимно от IT сектора, разкрива Гуо в ексклузивно интервю за Яна Строй и предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. 

Мениджърът има ясен поглед за бизнеса в региона и страната ни - „През тази седмица анонсирахме облака на Виваком, а аз се надявам, че от една страна тази платформа ще бъде от полза както на местната индустрия, така и на българското правителство, а от друга страна ще спомогне за достигане на целта информационните услуги да бъдат една обществена услуга. Нашата цел за България е различните сектори да могат да предоставят достъпни облачни услуги, които не изискват специални умения, като по този начин компаниите и институциите да могат да се концентрират върху основните си задачи. По отношение на това, което наблюдаваме през последните години в глобален аспект, е, че в рамките на 1 година използването на такива облачни услуги има ръст от над 70%, в рамките на 2018 г. ние очакваме и за България такъв ръст. Ние искаме да осъществим увеличение на използването на облачни услуги от 20% в момента за кратък период до около 70%“, каза той.

Запитан за спадащата през последното тримесечие печалба на компанията, Гуо заяви, че печалбата на компанията зависи най-вече от структурата на приходите и самия факт, че през последните няколко години Huawei се е развила силно в сферата на смартфоните и терминалните устройства. 

„А това повлия в известна степен на нашите резултати. Когато говорим за печалба, при нас има два типа печалба – преди да разпределим бонусите за работещите и след това. Ако печалбата преди разпределението на бонусите и таксите всъщност е с ръст от около 10%, това е доста добър показател. Но ние сме високотехнологична компания и за нас е важно инвестициите да отиват във високите технологии, но най-вече в хората, които създават тези технологии и тези платформи. Когато говорим за печалба преди данъци и такси, ние търсим една устойчивост, но се фокусираме да има ръст“, каза още той.

Гуо коментира още развитието на 5G мрежата, отношенията на Huawei с американските власти и затрудненията ѝ да пробие на американския пазар, както и за бизнеса със смартфони, където китайският концерн вече е на трето място по продажби в глобален аспект. Вижте какво каза Гуо и по отношение на структурата на собственост и вероятността  Huawei някога да стане публична компания. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate