UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Виртуалната реалност за мобилни устройства търпи сериозно развитие

Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express, Update, 13.05.2017

Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фундаменталната технология като софтуер, алгоритми, хедсети наистина за момента пресъздава усещането за присъствие (имерсия), защото 90% от информацията, която човек възприема, е аудио-визуална (зрение и слух). Това коментира съоснователят и управител на VR Express Георги Стоянов​ в предаването UpDate с Бойчо Попов и Елена Кирилова. 

Виртуалната реалност (VR) позволява на човек да наблюдава и да взаимодейства с образи в 3D. В допълнение има и сферично озвучение, а комбинацията от всичко това създава усещането на потребителя, че се потапя в тази среда. Това е магията на VR, твърди Стоянов.

Системите за виртуална реалност, които се свързват към компютърните конфигурации, следват по-бавно развитие поради една проста причина – че са скъпи за крайния потребител. Но мобилният VR – устройства, в които поставяме смартфони, търпи сериозно развитие. Такъв пример е Samsung Gear, от който има продадени около 5 млн. единици и около 10 млн. часа 360-градусово видео съдържание, изгледано на тях.

Според Forrester до 2020 се очаква да бъдат продадени около 56 млн. единици от тези устройства. И това бурно развитие на този сектор е разбираемо според Стоянов, защото днес почти всеки има смартфон с нужните сензори (жироскоп, акселерометър), има и много приложения, пригодени към мобилна виртуална реалност.

При десктоп VR според специалиста също се наблюдава тенденция на поевтиняване на хардуера, към който се закачат такива системи, но това поевтиняване е бавно. От друга страна се имплементират все повече алгоритми в софтуерната архитектура, което позволява с по-евтини видеокарти и хардуер да се поддържа VR.

Друга причина за ограничаване на развитието на десктоп VR според Стефанов е окабеляването, въпреки че и в момента има системи за мениджмънт на кабелите. Тези кабели пречат на изживяването засега.

Трети проблем пред пробива на десктоп технологията, е съдържанието. На този етап няма сериозен пробив в софтуерно отношение, но затова пък има достатъчно много инкубатори, акселератори и seed capital (семенни сделки), които осигуряват нужния капитал, за да се създаде тази екосистема, смята Стоянов.

Вижте повече във видеото:

За виртуалната реалност и нейното бизнес приложение в различни сектори Георги Стоянов ще говори и по време на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies, който ще се проведе на 18 май в Capital Fort.

Последни новини
Още от UpDate