UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Изкуственият интелект ще промени света не след 20, а след 2 години

Норман Винарски, съосновател на Siri, UpDate, 06.05.2017

Норман Винарски, един от разработчиците на Siri. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Норман Винарски, един от разработчиците на Siri. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стив Джобс беше човекът, който разбра, че Siri е много повече от "разпознаване дума по дума", нещо повече от ключова технология. Тогава за пръв път поставяхме изкуствения интелект в ръцете на стотици милиони, може би милиарди хора. Това каза единият от разработчиците на Siri Норман Винарски в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова.

"Бяхме малка компания. По това време Siri имаше 22 служители. Тъкмо бяхме пуснали първия си продукт", споделя Винарски. При първото обаждане на Стивън Джобс в офиса на Siri изпълнителният директор затваря телефона, убеден, че обаждане от самия Джобс е невъзможно и някой си прави шега. Но Джобс напълно е разбирал потенциала, който крие Siri. Ето защо след като се обажда за пръв път, в следващите няколко седмици, се обажда още 20 до 30 пъти, докато тече подготовката по придобиването на компанията. 

Така започва авантюрата на Apple със Siri, която продължава вече 7 години. И днес Норман Винарски говори за Siri като за „наше дете“, нещо, за което трябва да се полагат грижи. Именно с този апел той пише имейл на Джобс в деня преди съоснователят на Apple да почине. Без да знае, че Стив е на предсмъртния си одър.

Всъщност Норман Винарски таи изключително приятни спомени за работата си с Джобс, а днес твърди, че гласовият асистент и изкуственият интелект като цяло имат още много възможности за развитие. Промяната, която те ще ни донесат, ще дойде не след 20, а след 2 години, категоричен е той.

Какво е мнението му за Apple днес, за начина, по който компанията доразвива Siri и за бъдещето на гласовите асистенти вижте в цялото интервю на Bloomberg TV Bulgaria:

 

Последни новини
Още от UpDate