UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Трябва ли роботите да бъдат облагани с подоходен данък

Предприемачът и създател на Софтуерния университет Светлин Наков в UpDate, 20.03.2017

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Облагане на роботите и автоматизацията вече се случва под една или друга форма. Това заяви предприемачът и създател на Софтуерния университет Светлин Наков в интервю за технологичното седмично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria с Бойчо Попов и Елена Кирилова. 

Така той коментира предложението на милиардера филантроп и визионер Бил Гейтс, че правителствата трябва да облагат с подоходен данък и роботите, с които компаниите заместват човешки работни места. Според Гейтс това може да забави скоростното навлизане на автоматизацията и така да осигури някакво време за намирането на нови форми на заетост.

„Да вземем за пример един автомобилен завод, където това вече се е случило. Там работят роботи, тук-таме има по някой човек, за да наблюдава процеса, но основно днес автомобилите се произвеждат от роботи. Там те вземат едни суровини, преработват ги, добавят стойност и създават продукт. Върху тоя продукт се плаща ДДС. Така че данък под една или друга форма има“. 

Ако се следва логиката на Гейтс, то трябва да въведем и данък пералня, защото пералните машини сега пестят времето и усилията на перачките по реките, твърди Наков.

Въпреки това Наков пояснява, че е възможно компаниите в бъдеще да бъдат облагани заради роботите с данъци, защото бизнесът им ще стане по-ефективен, но това по думите му трябва да бъде решено от икономисти и държавата. „Да, възможно е. Когато освобождаваш човек, и го заменяш с робот, и това е доказуемо, добре, нека се плаща някакъв данък, няма нищо лошо в това нещо“.

От друга страна, според Наков ако не се плаща подобен данък в някоя държава по икономически причини, тя ще произвежда много по-евтино с роботите същия продукт, който се произвежда в друга държава, която облага с данък роботизацията. Така че мярката за облагане с данъци на роботите няма да проработи в дългосрочен план, добавя IT специалистът. 

Според него навлизането на роботизираната индустрия във всекидневието ни ще доведе до изчезването на някои професии, както например на конярите след навлизането на колите на пазарите и на печатарите след навлизането на компютрите. „Това, което плаши хората, е, че сега се очаква този процес да стане много по-бърз и всеобхватен. Това няма да се случи. Навлизането на роботи в ежедневието ни ще продължи плавно и леко, поясни той“.

Логично е ежедневието на хората да се облекчи, а трудът им да се насочи повече към това, което роботите все още не могат да правят - „да измисляш, да си креативен, да сътворяваш нови неща, да твориш, да създаваш, за сметка на задачи като миене на чинии, за което вече има миялни машини, но в бъдеще и този процес ще е по-автоматичен – робот ще ги вземе от масата, ще ги пъхне в миялната, ще ги подсуши, подреди в шкафчето. Тази финна моторика се развива в момента и става все по-добра, но е далече от добра...“

И тъй като в момента роботите не могат да мислят, макар и да изглежда, че предприемат разумни действия и учейки чрез машинното учене, сме далече от вярата, че роботът става същество и започва да си задава въпроси, да взема сам решения, смята Наков. По думите му това, което ще стане, е ускоряване на техническия прогрес, на което сме свидетели от известно време. За да навлязат в ежедневието, цените трябва да са ниски и да се решат редица проблеми – например захранването с енергия.

Решението на всичко това според технологичния предприемач е образованието. Човек трябва да влага усилия в това да бъде образован, да образова децата си, да ги научи да мислят, да ги научи да се променят,  пояснява Наков.

„Най-важното знание в 21-ви век е да се научиш да се променяш и адаптираш. Няма как да очакваш, както навремето, да работиш една и съща професия цял живот. Вие познавате ли човек на 25 години, който да не си е сменял поне два пъти работата“, запита реторично той.

Според Наков образованието има нужда от нов принцип, на който да работи – да научи хората да се променят и да се адаптират, защото тези промени ще се случват по-бързо.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate