UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как армията може да е фактор за формиране на предприемачи

Израелският предприемач Елия Елон, UpDate, 05.03.2017

Израелският предприемач Елия Елон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Израелският предприемач Елия Елон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Армията като фактор за формиране на предприемачи. Това е модел от Израел, който се оказва успешен, след като не малко млади хора стартират в бизнеса след такъв опит. Това каза в ексклузивно интервю за Bloomberg TV Bulgaria 25-годишният предприемач Елия Елон, който беше в София за конференция по иновации. В интервю за Силвия Грозева той разказа за новия си бизнес.

„Ще бъдем платформа, общност, която ще позволи иновации в голям мащаб. Ще позволи на хората, които обикновено нямат инструментите и нагласата да са предприемачи, да се включат към една платформа, която може да го направи вместо тях. И така няма да спестим много важни иновации за света. Втората част е развитието на собствен продукт. Ще разработим собствени възможности, за да промотираме визията си. И тук не мога да вляза в подробности, защото още не сме го пуснали“, каза в интервюто Елон.

Партньорите не вярват в бизнес моделите на тази фаза, защото все още търсят да открият какво може да дадат на света. „Ако имаш нещо, което е достатъчно голямо и важно, и силно, ще можеш да капитализираш от него“, сигурен е предприемачът.

Неговата компания Macor си е спечелила силна подкрепа от ангели-инвеститори. „Но всъщност отхвърлихме много възможности за финансиране, защото искаме най-напред да разберем какво предлагаме, каква е стойността за хората, а не само за определен нишов проблем. И след като започнем да изграждаме концепцията за себе си, тогава ще потърсим големите фондове с по-малко алтруистични основания, но по-конкретни цели. Когато финансираш компания на много ранен етап, може да се отклониш от целта заради дела, който отстъпваш. Така че предпочитаме да работим с частни инвеститори, на които вярваме и чиито визии споделяме. Срещу сравнително малък дял от компанията, за да създадем силна идея. И след това да викаме големите фондове, за да се движим по-бързо“, пояснява Елон.

Според него един от факторите, които допринасят за големия брой успешни стартъпи в Израел, е армията.

„Не защото е специална. Защото, когато вземете млади момчета, на 18-19 години, и ги хвърлите в една огромна „тенджера под налягане“, някои ще се пречупят, както в природата, а други ще излязат по-силни, по-талантливи или подготвени. Можете да влезете в армията на 18 години, да преминете едногодишно обучение и после ако сте достатъчно добър, на 19 години ще получите войници, които да командвате. Сега вече нямате само натиск и проблем как да се справите с него, а отговорността и за други хора. На много ранна възраст ние получаваме представа за лидерство. За грижата за другите. Как да ги мотивираме. Да разберем, че не става дума само за анализи и данни, но и какви са нуждите и желанията им. И как да ги използваш, за да накараш тази група, този екип да постигне нещо голямо. Може да е военна операция, може да е помощ в управлението на администрация в армията, много неща. Но след като започнеш да носиш отговорност за хора, това променя в много добра посока мисленето ти. Ако това стане на ранна възраст - на 19 или 20 години, ще го носиш цял живот".

Кои са другите два компонента за успешното предприемачество в Израел, вижте във втората част на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria:

 

Последни новини
Още от UpDate