UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Новият Nokia 3310 прикова вниманието в Барселона

Никола Балов, технологичен блогър от Nixanbal.com, Update, 04.03.2017

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Новата версия на Nokia 3310 фокусира вниманието на Световния мобилен конгрес в Барселона. Това коментира технологичният блогър от Nixanbal.com Никола Балов в ефира на Update с Бойчо Попов и Елена Кирилова. 

Въпреки че Свeтовният мобилен конгрес в Барселона принципно винаги е сцена за най-новите технологии и се показва това, за което ще се говори не само през тази година, но и през следващата, този път сякаш вниманието на всички бе приковано от една стара технология - добрата стара Nokia 3310, която беше възродена тук, на Конгреса, посочи той. 

„Сякаш нещата се обърнаха – всички говорим за една old school технология. Някои обвиняват медиите, че нарочно обръщат специално внимание на това устройство, но всъщност читателите наистина се интересуват от него“.

Според Балов, който успя да тества телефона на място, той е по-скоро е пластмасов и доста лекичък модел.

„Хората сякаш очакваха наистина някакво възраждане на този модел, а няма как да се случи в същия вариант. Но по онова време, когато излезе, това беше топ модел, а сега такова устройство не може да е топ модел, а може би второстепенен апарат. Ако бяха вкарали по-качествени материали, щеше да е нишов телефон, а сега по всичко изглежда, че ще се превърне в масов телефон със заигравка с носталгията на хората“, поясни Балов.

Сред най-обсъжданите теми беше тази за 5G мрежите, акцент бе и темата за жените в технологиите, Internet of Things, роботиката, както и виртуалната реалност, но не като технологии, а в аспекта за това доколко тя може е да полезна за компаниите. Това обобщи и съводещият на предаването Елена Кирилова, която също присъстваше на конгреса в Барселона.

Тя разказа и за презентациите на основателя и главен изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс и Джон Ханке, главен изпълнителен директор на Niantic, създател на Pokemon GO.

Хейстингс заяви, че мобилната телевизия ще става все по-добра, но компанията му има за цел да предоставя видео съдържание на всякакъв вид екрани, не само на малки. Хората няма да спрат да гледат видео на големи екрани, смята той.

Ханке пък от своя страна каза, че прогнозирането на представянето на Pokemon GO e бил истински кошмар, защото не са могли да предвидят ясно как ще се представи играта.

„Част от дискусиите бяха посветени на това как Internet of Things може да помогне на компаниите. Към този момент сякаш най-голям ефект е за компаниите за търговия на дребно, които може да се възползват от чат ботове, за да комуникират с клиентите си", смята той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate