UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Големите победители от интернет на нещата ще са гласовите асистенти

Етиен Янев, технологичен блогър и PR експерт, и Нели Вачева, кънтри мениджър на IDC за България, UpDate, 25.02.2017

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Пазарът на "интернет на нещата" ще нарасне до $1,3 трлн. през 2020, а най-големите победители от тази технология ще бъдат гласовите асистенти. Това коментираха технологичният блогър и PR експерт Етиен Янев и Нели Вачева, кънтри мениджър на IDC за България, в ефира на Update с Бойчо Попов и Елена Кирилова

"Интернет на нещата" (на английски: Internet of Things, IoT) е една от основните тенденции, които ще променят почти всички индустрии през следващите няколко години. 

IoT (концепция за компютърна мрежа от физически обекти - устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда) се възприема вече като стратегически приоритет за 56% от интервюираните мениджъри в глобално изследване на IDC сред 4500 големи компании, поясни Вачева. А 21% от запитаните мениджъри смятат, че това ще повлияе силно на бизнес моделите им.

„Това е и причината технологиите зад IoT да обещават изключителен ръст – от $625 млрд. през 2015 до $1,3 трлн. през 2020. Същевременно свързаните устройства ще се увеличат от 12,1 млрд. до 30 млрд. през 2020“, добави Вачева.

Големите компании от САЩ и Азия ще бъдат водещи платформи на тази технология, поясни от своя страна Янев. Той припомни, че Samsung вече обяви, че ще инвестира над $1 млрд. в подобна технолгия – най-вече в стартъпи. Google от своя страна влезе в остра битка с Amazon с устройствата им за умни домове. 

Защо обаче фирмите биха използвали такава технология? Към днешна дата една от причините за използване им е намаляване на цикъла на достигане на пазара, което е ключово предимство. Друга основна причина е повишаването на продуктивността и автоматизацията на работните места, става ясно още от проучването на IDC.

В Централна и Източна Европа IoT технологиите най-много се използват за следене на товари, оптимизация на производството, управление на активи, на умни мрежи, свързани устройства, умни сгради и умни градове. „Очакваме масово да навлязат умните домове, но те използват по-евтини технологии и обемът на пазара е по-малък“, добави Нели Вачева.

Според Янев от тази тенденция ще се възползват всички индустрии, като потреблението се увеличава със стремителни темпове, а Amazon например вече продава устройствата си за гласови команди в Европа – във Великобритания.

Янев очерта един изключително успешен тренд в IoT - гласовите асистенти. По думите му потребителите все по-често предпочитат да търсят информация, резултати и да задават команди с гласовете си. Големите играчи тук са Amazon и Google. Според него тук ще се очертае интересна тенденция, според която търсенето в бъдеще няма да ни предоставя няколко резултата, а само един, което отваря много въпроси.

Самите асистенти по думите му вече се отделят и от мобилните телефони - в отделни устройства, които може да поставяме в домовете си. 

Тези и други аспекти от „Интернет на нещата“ ще бъдат тема и на предстоящата конференция IDC IOT Forum 2017, която ще се проведе на 23 март.

Какви са заплахите за сигурността на данните и за работните места и какво значи тази технология за Индустрията 4.0 – вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate