UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Мигранти към роботиката

Доминик Бьозл, KUKA, UpDate, 18.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

“Ние сме първите мигранти към роботиката. Нашите внуци пък ще са първото поколение, свикнало с роботите”, коментира в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Доминик Бьозл, старши мениджър Корпоративни иновации в германската компания за роботика KUKA.

По думите му бъдещето на роботиката е светло, въпреки множеството опасения.

Едно от ключовите притеснения е свързано със загубата на множество работни места, на които ще застанат роботи. Но според Бьозл това няма да се случи. Той е категоричен, че напротив - ще бъдат отворени много нови работни места, а в исторически план това се доказва от статистиките, свързани с индустриалните революции.

Роботите не са чак толкова добри, колкото си мислим, защото имат ограничени функции. Често те са специализирани да правят едно конкретно нещо, но общата им интелигентност не е толкова развита, коментира пред UpDate Тони Белпем, професор по когнитивни системи и роботика в Plymouth University.

Както представителите на бизнеса, така и властите в Европейския съюз и научната общност, са категорични, че е настъпило времето за създаването на регулация в използването на изкуствения интелект и роботиката, тъй като те навлизат бързо в различни индустрии и са на път да ги променят значително.Според проф. Белпем тези промени ще се случват бързо, може би толкова бързо, колкото промяната, която донесе софтуерът. Традиционно обаче хардуерът се развива по-бавно, допълва той.

Какви предизвикателства ще донесе всичко това и дали Европа е готова да отговори на трансформациите, които предстоят, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate