UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Конкуренцията за IT кадри в България става все по-жестока

Адриен Баки в UpDate, 11.02.2017

Адриен Баки, френски предприемач, основател на Trixir. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адриен Баки, френски предприемач, основател на Trixir. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото препятствие пред IT сектора е добре известно - пазарът е силно конкурентен, а служителите са малко и недостатъчно. Това заяви френският предприемач Адриен Баки, основател на Trixir, която е активна в сферата на геймификацията, в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

“Вече има много хубави компании като VMware, Proxiad и други, които са вече тук. Те търсят хора и търсят едни и същи хора. Няма достатъчно хора, които излизат от университета.

Няма достатъчно хора, които да са на разположение за наемане всяка година.

Така например на 500 души, които излизат от Техническия университет в София, сигурно се падат 800 работни места. Не стига!

Става все по-трудно да се наемат хора“, заяви Баки. 

По думите му за осемте години, откакто компанията му е представена в България, той е доволен от страната „Харесваме хората тук – манталитетът, капацитетът им, честността. Перфектно е. Имам желание да остана да живея тук“, твърди френският предприемач, който идва в страната ни през 2008, за да основе първата си компания. „Създадохме първа, после втора компания – стартъп. Казваше се Raninghero. От нея направихме Trixir с инвеститори от Франция“, спомня си той.

През минала година групата One Point, която е голяма компания за консултации и управление на човешки ресурси във Франция с над 2000 служители, придобива мажоритарния дял в Trixir. „Сега се опитваме да създадем най-добрите решения за работа между екипа в Париж и този в София“, пояснява Баки.

За екипа в София, предизвикателствата и геймификацията вижте материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Последни новини
Още от UpDate