UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български шоколад с добавена реалност

Вичо Димитров в UpDate, 12.02.2017

Вичо Димитров, основател и гл. изп. директор на iGreet​. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Вичо Димитров, основател и гл. изп. директор на iGreet​. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският стартъп iGreet изненадва с първия в света шоколад с добавена реалност в навечерието на 14 февруари. Към фин, ръчноизработен десерт, произведен в Белгия в лимитирана серия, българската компания добавя нежна анимация, видима чрез специалното приложение за добавена реалност, разказа в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria основателят и главен изпълнителен директор на  iGreet​ Вичо Димитров.

Всъщност засега основният бизнес на компанията, основана през лятото на 2015, са поздравителните картички с добавена реалност. Стартъпът разработва картички от ново поколение. Те „оживяват“ пред очите на получателите, след като бъдат гледани през екрана на мобилно устройство.

Екипът е съставен от петима млади предприемачи и работи съвместно с български художници и илюстратори. До момента са създадени над 50 вида картички за различни поводи.

„Концепцията е свързана с изграждането на мрежа от млади художници и илюстратори, с които да работим дългосрочно. Целта е да дадем поле за изява на младите творци и успоредно с това да създадем разнообразно портфолио, съобразено с различните вкусове на клиентите ни", обясни Димитров.

Вдъхновените предприемачи работят и над други различни продукти, в които интегрират добавената реалност - книги, поставки за чаши, визитки и др.

Всички нови продукти, които компанията произвежда, се пускат първо на българския пазар, за да се тестват и валидират. Онова, което предстои, е глобалната експанзия – преди всичко към САЩ, Великобритания и немскоговорящия регион.

Стартиращата фирма привлича почти веднага интереса на инвеститорите, които виждат потенциал в нея. През лятото на 2015 българският фонд и акселератор Eleven и известният американски предприемач от Силициевата долина Тим Дрейпър, който е инвестирал в компании като Hotmail и Skype, влагат по 50 хил. евро в компанията.

В момента iGreet не се нуждае от сериозен инвеститор, защото е достигнала момента, в който се самоиздържа (т. нар. break-even point). По-сериозни вложения обаче ще са нужни за експанзията. 

Повече вижте във видео материала:

Всички издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Последни новини
Още от UpDate