UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как български предприемач промени бижутерийния пазар

Основателят на Taylor & Hart Николай Пирянков, UpDate, 29.01.2017

Основателят на Taylor & Hart Николай Пирянков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Основателят на Taylor & Hart Николай Пирянков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на диаманти и диамантени бижута е изключително интересен, защото обединява консервативния модел на скъпоценните камъни като суровина и инвестиционен материал и лъскавия свят на бижутерийните марки икони, сватбите и „червения килим на шоубизнеса“. Точно в тази вълнуваща симбиоза един български предприемач успява да наложи своята марка и започва да се опитва да променя правилата на играта.

Става дума за компанията Taylor & Hart на българина Николай Пирянков, която стартира през 2013 в Лондон и след като получава няколко признания от целеви фондове за финансиране на стартиращ бизнес (сред които и от българския Launchhub), налага името си на местния пазар.

Екипът стига до полуфиналите на конкурса за стартиращи предприятия Pitch to Rich, организиран от милиардера Ричард Брансън, а през пролетта на 2016 влиза в престижната класация за топ 50 „компании на бъдещето“ на Real Business заради „креативния „направи си сам“ подход, който предизвиква най-престижните бижутерийни марки“.

Междувременно Николай и колегите му си осигуряват близо половин милион паунда с два успешни рунда на финансиране от платформата Seedrs, а в края на миналата година компанията е избрана за финалист в две категории на престижните Startups Awards на Великобритания.

След вълнуваща кампания за бизнес консултиране в рамките на Tech Stars в Бостън през 2016. Пирянков и екипът му решават да ребрандират марката си и да се насочат към безбрежния световен пазар. Екипът се разширява и с българско подразделение, което Пирянков оценява като „ключово“ заради факта, че най-важните хора в маркетингово и в технологично отношение са в сърцето на София. Марката вече е продала над 2000 годежни пръстена, а перспективите стигат до 5 пъти повече продажби в следващите две години.

За комбинацията от интересно бижутерийно портфолио и възможността на всеки клиент да изработи пръстен по свой уникален дизайн, за 3D принтера и за своя бизнес модел разказват Пирянков и съдружникът му Шейн Хънт в новото издание на UpDate. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate