UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Ерата на изкуствения интелект ще превърне мениджърите в ментори

Даниел Хулме, главен изпълнителен директор на Satalia, и Лино Велев, главен изпълнителен директор на Hacker Works, в UpDate, 28.01.2017

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ерата на изкуствения интелект (AI) ще превърне мениджърите в компаниите по-скоро в ментори. Това коментира главният изпълнителен директор на Satalia Даниел Хулме в предаването UpDate с Бойчо Попов и Елена Кирилова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Мениджърите ще се съсредоточат повече над взаимоотношенията в организациите, над културата в тях, за да е сигурно, че всички служители разбират техните идеи и пътя към целите, които организациите искат да постигнат, обясни той. 

По думите му технологиите и новите процеси вече заменят мениджърите. „В моята компания няма мениджъри и администратори. Определено ще станем свидетели на тенденцията „Организации без мениджъри“, посочи той.

Трендът според него е значителен и ще доведе до значими промени през следващото десетилетие.

"Ще открием, че компютрите могат да вземат решения и могат да действат много по-бързо от хората. Организациите и компаниите започват да съзират значението на изкуствения интелект при вземането на решения“, поясни още Хулме.

Редица задачи, които в момента са по някакъв начин повторяеми и сравнително добре дефинирани, като например обработката на административни документи, прости финансови анализи, подготовка на юридически документи, шофиране на кола, набиране на текст на компютър, една по една ще започнат да се случват автоматично, смята и Лино Велев, главен изпълнителен директор на Hacker Works, който също бе гост в UpDate. По думите му в тези сфери ще има отпадане на работни места в период от между 10 и 50 години. 

В близко бъдеще обаче вероятно няма да има голяма разлика, смята Хулме. „Но изкуственият интелект се разраства в геометрична прогресия и професии, които са обичайни днес, ще престанат да бъдат необходими през следващия век. Мисля, че големият въпрос е дали икономиката ще може да се движи със същото темпо като технологиите“, заключава специалистът.

Сближаването на три елемента през последните години - разрастването на възможностите за достъп до компютри, възможността за достъп до много данни и технологията, която ни позволява да създадем самообучаващи се машинни мозъци, които могат да правят това, което и хората умеят, води според Хулме до засиленото значение на машинното самообучение през последните няколко години.

По думите му истинският бум в сферата на изкуствения интелект в момента е при чат ботовете, които позволяват на хората да си сътрудничат и да общуват с компютрите.

"Смятам, че използването на чат ботове, които могат да решават реални проблеми, е сред най-горещите технологии в ерата на изкуствения интелект", каза още той.

Велев пък е убеден, че е много вероятно България да намери добро място на пазарите за изкуствения интелект. „Важно е как ще образоваме общността от специалисти и как ще намерим правилния микс от широкия спектър от хора и знания, които са необходими, за да се решат тези проблеми – от чисто технически, икономически, регулаторни, социални и етични. Но това са проблеми, които не са решени по добър начин никъде по света“, пояснява той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate