UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска компания с иновативно устройство за намиране на изгубени животни

Димитър Босовски, главен изпълнителен директор на Findy, UpDate, 22.01.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българска компания Findy е създала устройство, наречено FindyPet, което помага на собствениците на домашни любимци да ги откриват по-лесно в случай на загубване.

"Идеята ни е да намерим и да покажем на потребителя къде се намира географски домашният му любимец сега“. Това коментира главният изпълнителен директор Димитър Босовски в предаването UpDate Елена Кирилова и Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

Това е възможно благодарение на вградената в устройството система за позициониране, която изпраща на специално разработено мобилно приложение данни за това каква е локацията на животното, уточниха от компанията.

Фирмата, създадена през 2015, разчита на институционални инвеститори.

„Компанията е част от Eleven, а във втория рунд на финансиране се присъедини и Innovation Cloud”, коментира Босовски.

От производителя посочват, че основната цел е да спестят време на потребителите, както и неприятните емоции от загубването на любим член на семейството. Ето защо потребителят само трябва да влезе в приложението и да натисне бутона „Намери“, след което му се показва точното местонахождение на любимеца.

Батерията на устройството издържа 20 дни, а самата му разработка е отнела една година, уточни Яна Вачкова, творчески мениджър в компанията.

Разработчикът всъщност предоставя цялата съвкупността от хардуер, софтуер, каналите за комуникация и поддръжката, уточни Босовски. Сред предимствата на FindyPet е, че устройството е водоустойчиво и прахоустойчиво, като разполага със специално силиконово калъфче, което го предпазва и от удари по време на игра.

Единственото изискване към потребителите е телефонът им да поддържа iOS 7 или Android 4.3 с Bluetooth 4.0.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate